Artikel top billede

Bliv inspireret af it-bossernes favoritbøger

Blandt techbranchens spidser er det god tone at være belæst, og her kan du læse om nogle af de mest populære titler. 

Silicon Valley høster en del kritik for at klemme livet ubønhørligt ud af traditionelle medietyper – og især gisper nyhedsmedierne jo efter vejret.

Men samtidig er flere af de højest profilerede techbosser ivrige læsere af den ældste medieform af alle, nemlig bøger. Så selv om Bill Gates nok er den mest kendte, så er han langtfra alene.

Som del af sit faste årsprojekt – hvor han også lærer sig bestemte sprog eller sportsgrene – stiftede Mark Zuckerberg for eksempel en onlinebaseret bogklub, hvor han op gennem et år læste og anbefalede en bog hvert 14. dag.

Én af bøgerne var Yuval Hararis ”Sapiens”, hvilket tilfældigvis også er dén titel som flest andre techbosser, toneangivende forfattere og podcastværter anbefaler.

Det kan man blandt andet lære af sitet Bookmarked, hvor ophavsmanden Kevin Rooke har formået at samle tusindvis af bogtitler samt anbefalinger fra nogle af de mennesker – ultrakendte og knap så kendte – der enten har læst de pågældende bøger eller som de påstår, at de har læst!

Den næstmest populære titel blandt denne ret eksklusive flok er ”Zero to One” af Peter Thiel.

Han er ikke blot kendt som del af Silicon Valleys såkaldte PayPal-mafia, men også som libertarianer med så stærke overbevisninger, at selv inkarnerede LA’ere må holde fast i bordet og gribe efter lugtesaltet.

Thiel selv er også ivrig læser og nok mest kendt for sin kærlighed til to så forskellige forfattere som Ayn Rand og J.R.R. Tolkien; Thiel har for eksempel opkaldt flere af sine virksomheder efter historierne fra Middle Earth.

På topchefernes natbord finder man ofte også ”High Output Management” eller ”Only The Paranoid Survive” af den tidligere Intel-CEO og bestyrelsesformand Andrew Grove – hvis ikke chefen da er i gang med ”Shoe Dog” af Nike-stifter Phil Knight.

Men det er ikke faglitteratur og erindringer alt sammen, og både Snow Crash (Neal Stephenson), The Three Body Problem (Cixin Liu) og Frank Herberts klassiske Dune er populære.

Bøger er imidlertid også populære længere nede i rækkerne. På sin blog Mind the Beet har Adam Harmetz, VP og produktansvarlig hos Microsoft, så sent som denne weekend delt de fire bøger han glæder sig til at læse her i efteråret.

Her finder man blandt andet Nexus (også af førnævnte Yuval Harari), samt tre titler fra sci-fi- eller fantasyhylden – nemlig ”Hum” af Helen Philips, Light From Uncommon Stars (Ryke Aoki) og The Bone Shard Daughter af Andrea Stewart.

Under alle omstændigheder er der rigeligt med gode bøger at tage af, hvis man gerne vil lade sig inspirere.

Og skulle man ved skæbnens gunst (eller ugunst) finde sig selv inviteret til møde med nogle af techbranchens mest velhavende og magtfulde navne, så kan man jo altid læse lidt op på hvad de selv foretrækker at bladre i.