Onkel Sam har den store pengepung fremme og er tæt på at hælde kolossalt mange milliarder skattekroner i Intel for at sikre indenlandsk chipproduktion, som USA anser for strategisk vigtigt.
Ifølge Reuters vil den amerikanske stat hoste op med 57 milliarder kroner i direkte støtte til Intel. Samtidig er et lån på godt 73 milliarder kroner en del af hjælpepakken.
Pengene skal blandt andet bruges på at bygge to nye chipfabrikker i staten Arizona og på at renovere en eksisterende fabrik.
Aftalen med Intel er dog ikke helt på plads endnu, og det er ikke sikkert, at det hele kan falde i hak inden udgangen af 2024.
Intel er en kriseramt virksomhed, som savner succes med sin chipproduktion til pc’er og til AI-systemer.
Chipproducenten Qualcomm er ifølge flere kilder i dialog med Intel om en mulig overtagelse af selskabet, og udfaldet af den dialog kan få store konsekvenser for aftalen om den amerikanske statsstøtte.
Alligevel har Intel fortsat stor strategisk betydning for USA.
"Intel har strategisk betydning for USA som det eneste store amerikanskeproducent af halvledere, der har amerikansk hovedkontor," siger Pareekh Jain, CEO for Pareekh Consulting til Computerworld US.
"De fleste andre førende halvlederproducenter er baseret i Taiwan og Sydkorea. At opretholde halvlederproduktion i USA er afgørende for både national sikkerhed og strategiske interesser," siger han.