Den kontroversille it-rigmand Peter Thiel har over de seneste tre dage i al stilhed solgt i alt 16 millioner af sine aktier i sit it-selskab Palantir.
Salget har indbragt ham omkring 600 millioner dollar - godt 4,1 milliarder kroner.
Det er ifølge Bloomberg tredje gang siden nytår, at Peter Thiel sælger ud af sin aktiebeholdning i Palantir.
De forrige to gange - i henholdsvis marts og maj - har han samlet set solgt 20 millioner af sine aktier.
Samlet set betyder det, at 56-årige Peter Thiel siden årsskiftet har solgt Palantir-aktier for mere end en milliard dollar, skriver Bloomberg.
Han beholder dog sammen med sine medstiftere af selskabet, Alex Karp og Stephen Cophen, fortsat kontrollen over selskabet.
Palantirs aktiekurs er siden nytår blevet mere end fordoblet, og selskabet er netop blevet tilføjet S&P 500-indekset over de 500 mest værdifulde selskaber i USA.
Årsagen til det markante frasalg er uvis, og Peter Thiel er ikke vendt tilbage på Bloombergs forsøg på at få fat i ham.
Peter Thiel er ifølge Forbes milliardær-liste god for en formue på 12,4 milliarder dollar.
Datamining-firmaet Palantir - opkaldt efter de syv sten i Ringenes Herre [‘palantiri’], hvor igennem brugerne kan se, hvad der foregår andre steder i verden - står bag et omstridt analyseværktøj, som kan danne sammenhæng og indblik i meget store datamængder.
Værktøjet er meget effektivt og anvendes blandt andet af politi-styrker i hele verden. Det er samtidig blevet kritiseret, fordi det meget nemt kan anvendes til massovervågning og lignende.
Tyskfødte Peter Thiel har altid haft blik for muligheder og har skabt sin formue pål at udtænke og stifte PayPal, ligesom han var med til at stifte eBay og var Facebooks første udefrakommende investor.
Han står bag venturefonden Founders Fond, der blandt andet har investeret i Airbnb, er erklæret superliberalist og tror dybt og fast på markedet fremfor på staten. Men han har også kontroversielle synspunkter.
Han vakte i 2009 vakte nogen opsigt ved i denne artikel åbent at bekende, at han mener, at ‘frihed og demokrati ikke er kompatible’ med hinanden.
Peter Thiel er desuden som erklæret superliberal en af Donald Trumps faste støtter.
Peter Thiel, Alex Karp og Stephen Cophen stiftede i 2004 Palantir Technologies med CIA som medinvestor via selskabet In-Q-Tel.
Systemet blev forfinet og udviklet i marken, da både Pentagon og FBI anvendte systemet i Afghanistan og Irak.
Det anvendes også CIA, FBI og den amerikanske overvågningsenhed NSA samt af politi, militær og efterretningstjenester over hele verden til at sammenkøre data.
Mens Palantir-platformen har vist sig effektiv til at analysere data og gøre data fra mange datakilder søgbare, har værktøjet et noget blakket ry blandt ikke mindst borgerrettighedsfolk.
Palantir kan nemt pløje gennem eksempelvis GPS-data, printer- og download-data, udskrifter af optagede samtaler, kørekort-data, familieforhold, venner, forbindelser, mail- og browserhistorik og meget andet.
Herhjemme valgte Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste for nogle år siden at investere i netop Palantir-platformen, som er blevet anvendt herhjemme i form af systemet POL-Intel.