Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Datatilsynet kritiserer Aarhus Universitet / OpenAI åbner uddannelse / Ukraine forbyder Telegram / Kapitalfond vil købe del af Intel

Datatilsynet kritiserer Aarhus Universitet. OpenAI åbner uddannelse i kunstig intelligens. Ukraine forbyder Telegram på statslige enheder. Kapitalfond vil købe del af Intel.

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Anders Bruun.

Datatilsynet kritiserer Aarhus Universitet

Datatilsynet har afsluttet to tilsyn med fokus på Aarhus Universitets behandling af personoplysninger på forskningsområdet. Begge tilsyn har udløst kritik af universitetets behandling af persondata.

Det skriver Datatilsynet i en pressemeddelelse.

Datatilsynet havde i det ene tilsyn udvalgt tre forskningsprojekter som genstand for et skriftligt tilsyn inden for emnerne ”behandlingsgrundlag” og ”ansvar og roller”.

Datatilsynet fandt, at der var uklarhed om hjemmelsgrundlaget i to af projekterne.

I et andet projekt var der tvivl om, hvorvidt der var indgået en fyldestgørende databehandleraftale.

Endelig fandt Datatilsynet, at der i to projekter ikke var ført tilstrækkeligt tilsyn med universitetets databehandlere.

Datatilsynet udtalte derfor kritik af, at Aarhus Universitets behandling af personoplysninger i de tre projekter ikke var sket i overensstemmelse med de databeskyttelsesretlige regler.

Datatilsynet fandt desuden efter et besøg grundlag for at udtale kritik af Aarhus Universitet, fordi universitetet ikke havde sikret sig et overførselsgrundlag i forbindelse med videregivelse af personoplysninger fra et forskningsprojekt.

OpenAI åbner uddannelse i kunstig intelligens

Virksomheden bag ChatGPT, OpenAI, lancerer nu sit såkaldte OpenAI Academy.

AI-akademiet vil centrere sig om uddannelse og rådgivning. Planen er at investere i udviklere og virksomheder, der udnytter AI til at hjælpe med at løse svære problemer og katalysere økonomisk vækst i deres lokalsamfund.

Det skriver OpenAI på sin hjemmeside.

I første omgang introduceres OpenAI Academy i lav- og mellem-indkomstlande.

Ifølge OpenAI kan det at have adgang til avanceret teknologi som kunstig intelligens hjælpe med at drive den bæredygtig udvikling.

"Mange lande har hurtigt voksende teknologi-sektorer med talentfulde udviklere og innovative virksomheder, men adgangen til avanceret uddannelse og tekniske ressourcer er fortsat begrænset," skriver OpeanAI.

Investering i udviklingen af ​​lokale AI-talenter kan fremme økonomisk vækst og innovation på tværs af sektorer som sundhedspleje, landbrug, uddannelse og finans, lyder det fra OpenAI.

Ukraine forbyder Telegram på statslige enheder

Ukraine har forbudt brugen af meddelelses-platformen ​​Telegram på officielle enheder udstedt til regerings- og militær-personale samt til ansatte i forsvarssektoren og i kritisk infrastruktur.

Landets magtfulde nationale sikkerheds- og forsvarsråd udtaler ifølge BBC, at tiltaget skal "minimere" trusler fra Rusland.

"Telegram bruges aktivt af fjenden til cyberangreb, distribution af phishing og ondsindet software, geolokalisering og missilangreb," udtaler sikkerheds- og forsvarsrådet i en meddelelse.

I en erklæring til BBC sagde Telegram, at det "aldrig har leveret nogen beskeddata til noget land, inklusive Rusland".

Telegram har været flittigt benyttet af regeringen og militæret i både Ukraine og Rusland.

Kapitalfond vil købe del af Intel

Mens Qualcomm kredser om Intel, melder Bloomberg om interesse for det kriseramte chip-selskab fra anden side.

Det amerikanske asset management-selskab Apollo Global Management har ifølge erhvervs-mediet tilbudt at foretage en investering på fem milliarder dollar i Intel.

Apollo har i de seneste dage antydet, at det ville være villig til at foretage en aktielignende investering på milliarder af dollars i Intel.

Bloomberg citerer en person, der er bekendt med sagen.

Nyheden kommer i en svag stund for Intel, som engang var den mest værdifulde chipproducent i verden.

Intels aktier har nu mistet næsten 60 procent af værdien siden starten af ​​året.