Godmorgen derude
Onsdagens udgave af Morgenbriefingen fra Computerworld er klar, og Thomas Møgelbjerg står igen bag det hurtige it-nyhedsoverblik.
God læselyst.
Mediehus tager ansvar efter medarbejdere fik skylden for hackerangreb
Mediekoncernen Jysk Fynske Medier blev i juli udsat for et hackerangreb gennem en phishing-kampagne, hvor ansatte blev lokket til at udlevere loginoplysninger.
Viceadministrerende direktør og COO i koncernen, Bjarne W. Munck, lagde en stor del af skylden for angrebet på de ansatte og skrev i en intern mail:
”Det betyder, at vi er nødt til at tage nye og skrappere forholdsregler i brug, herunder personaleretlige konsekvenser, da vi ikke tåler, at medarbejdere sætter virksomhedens ve og vel over styr ved uansvarlig adfærd.”
Udtalelsen fik massiv kritik, og ledelsen i Jysk Fynske Medier blev beskyldt for at udøve såkaldt management by fear.
Nu erkender CEO Jesper Rosener, at udtalelsen kan have været for hård.
”Vi reflekterer altid over de handlinger, vi udfører, og det er klart, at når så mange har oplevet vores kommunikation som management by fear, må vi kigge indad og tage ansvar for det,” udtaler Jesper Rosener til mediet Kommunikationsforum.
Topchefen anerkender desuden, at folk kan begå fejl, når det kommer til it-sikkerhed.
Danske virksomheder lever ikke op til nye cybersikkerhedskrav
Mange danske virksomheder er dårligt rustet til de nye EU-direktiver NIS2 og DORA, som skal styrke cybersikkerheden i Europa.
En undersøgelse fra Norstat, udført for Kyndryl, viser, at 56 procent af produktionsvirksomhederne og 40 procent af bank- og finanssektoren ikke er klar – eller ikke ved, om de er forberedte på de nye krav, der træder i kraft i 2025.
"Det bliver en ledelsesopgave at sikre, at virksomhederne lever op til de skærpede krav," siger Kyndryls danske landechef, Tina Esbech.
Selvom mange virksomheder er bagud med forberedelserne, viser rapporten, at interessen fra ledelsen er stigende, hvilket er afgørende i en tid, hvor cybertrusler bliver mere komplekse.
Polen afværger russisk cyberangreb
Polske sikkerhedstjenester har afværget en sabotageoperation, som ifølge landets vicepremierminister, Krzysztof Gawkowski, blev orkestreret af Rusland og Hviderusland.
Ifølge Gawkowski var målet at stjæle data til afpresning og udføre en cyberkrig mod Polen.
Sabotørerne, der opererede fra Hviderusland med russisk støtte, havde infiltreret både lokale og centrale regeringsinstitutioner samt statsejede virksomheder involveret i militære kontrakter.
Operationen havde til formål at destabilisere Polen, der spiller en central rolle i at levere militærhjælp til Ukraine, skriver Reuters.
Ifølge Gawkowski er antallet af cyberangreb mod polske institutioner fordoblet det seneste år, og de rammer især logistikvirksomheder, der står for militærleverancer til Ukraine.
Oracle-aktien har aldrig været højere
Og så til noget, der ikke handler om it-sikkerhed.
Oracle overgik analytikernes forventninger i sit seneste kvartalsregnskab, hvor særligt den stigende efterspørgsel på cloud-tjenester har drevet væksten.
Oracles omsætning steg med otte procent, hvilket var mere end forventet, og aktien steg med mere end 11 procent i gårsdagens handel.
En Oracle-aktie koster nu 156,11 dollar, hvilket er det højeste nogensinde. År til dato er aktien steget næsten 50 procent.
Oracle har også netop offentliggjort partnerskaber med Amazon Web Services og Google Cloud, der gør det muligt for kunder at tilgå deres database-tjenester via disse platforme.
Twoday lander aftale med GLS
Transportgiganten GLS Denmark vil udvikle en ny dataplatform gennem Microsoft Fabric, og til dette har de valgt twoday som partner.
”Dataplatformen vil styrke hele vores dataværdikæde, lige fra extraction til det punkt, hvor output skaber værdi. Dette fokus på at styrke hele værdikæden vil forbedre samarbejdet på tværs af vores afdelinger og skabe mere holistiske dataprodukter, så vi opnår et langt mere nuanceret indblik i vores forretning,” forklarer Andreas Benthin-Bruun, Head of Data hos GLS Denmark, i en pressemeddelelse.
Det er ikke oplyst, hvor lang tid twoday-GLS-samarbejdet strækker sig over, eller hvor stor en værdi kontrakten har.
Andreas Benthin-Bruun fortæller, at valget blandt andet faldt på twoday, fordi GLS tidligere har samarbejdet med konsulenthuset.
”Vi er særligt glade for deres ’co-build’-opsætning. Denne tilgang tillader os, udover at implementere nye løsninger, at højne vores egne medarbejderes kompetencer, så vi selv kan varetage og videreudvikle løsningen efter endt forløb,” forklarer Andreas Benthin-Bruun.