Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

iPhone 16 og 16 Pro slippes løs: Her er de to afgørende nyheder

To banebrydende egenskaber skelner iPhone 16 kollektionen fra alle tidligere iPhone modeller.

Det er september igen og det er derfor tid til endnu en ny kollektion af iPhones.

I årets kollektion har Apple dog gjort sit ypperste for at løfte oplevelsen ved at tænke kunstig intelligens, som selskabet kalder ’Apple Intelligence’, ind i enhederne.

Ved årets udgivelse, bestræber Apple sig også på at løfte kameraoplevelse og bringer med sig betjeningsmuligheder fra fortiden ved at genintroducere og gentænke den dedikerede kamera-knap.

Serien er som sidste år opdelt i to familier, den mere prisvenlige iPhone 16 og de mere raffinerede ’Pro’ modeller.

iPhone 16 Pro og Pro Max

Apples Pro-telefoner er fortsat herligheder skabt i bomstærk titanium metal sort, natur, sølv – men nu også i en ny ’desert’ titanium med rødguld skær.

De nye telefoner vil dog kunne kendes på lidt større skærmen på henholdsvis 6,3 og 6,9 tommer i Pro og Pro Max modellerne. Kanterne omkring skærmen er dog barberet ned, så de nye telefoner ikke bliver synderligt større end sidste års kollektion.

Inde i telefonerne findes et større batteri og den nye A18 Pro processor skulle ifølge Apple give ’den bedste driftstid nogensinde i en iPhone’.

Selve processoren er printet med 3nm teknologi og byder på seks kerner – to performance og fire strømoptimerede, som assisteres af seks grafikkerner og 16 NPU-kerner til AI-opgaver.

Det gør A18 Pro 15 pct hurtigere end A17 Pro, mens den samtidig bruger 20 pct mindre batteri. Når der spilles, er de særligt avancerede raytracing-effekter optimeret til at køre dobbelt så hurtigt.

iPhone 16 Pro tager fortsat imod USB 3.

Kameramæssigt bydes der på tre moduler, der giver op til 48 megapixels, fem gange optisk zoom samt en ultravidvinkel.

Videofunktionerne er der kælet ekstra for med mulighed for 120 fps slowmotion i 4K, AI-assisterede lydoptagelser, hvor lydspor af personer kan optages selvstændigt og mikses efterfølgende.

iPhone 16 og 16 Plus

iPhone 16 kollektionen tager på flere punkter det største generationsmæssige hop, selvom det tilsyneladende ikke får de store visuelle overhalinger. Her bydes fortsat på enten 6,1 eller 6,7 tommer skærm i henholdsvis iPhone 16 og 16 Plus.

Betjeningsmæssigt tilbydes der dog den nye ’aktion-knap’ som debuterede med iPhone 15 Pro. Den kan dog konfigureres på nye og spændende måder: Som kvikadgang til kalenderen om dagen eller lommelygte om natten – eller som en bilnøgle.

I selve motorrummet springes der en generation, så iOS 18 drives frem af en ny A18 processor – som på mange måder mindre om A18 Pro, men byder på fem i stedet for seks grafiske kerner. Det skulle stadig være nok til at drive AAA-spiltitler som Resident Evil 4 samt Assassins Creed Mirage og samtidig tilbyde raytracing-effekter.

I bunden finder man igen USB-C forbindelse, men Apple insisterer her på at iPhone 16 kollektionen ikke skal have adgang til hurtige filoverførsler den vej.

Ny kamera-knap og kunstig intelligens

Fælles for de fire nye iPhone-modeller bliver dog at de alle er ekviperet med en dedikeret kameraknap, som åbner op for nye muligheder.

Knappen er døbt ’Kamera-kontrol’ og kan skelne mellem et let tryk til at fokusere og komponere billedet og et helt tryk, der udløser kameraet. Holdes knappen inde, optages der.

Knappen fungerer også som en kvikadgang til ’visual intelligence’ features. Du vil kunne tage et foto af en restaurant og den vil genkende den og finde anmeldelser frem af den – uden at kamera-appen forlades.

Siri er også opsat op at opføre sig mere naturligt, relevant og personligt. Den kan forstå langt mere komplekse henvendelser og give mere fyldestgørende svar, såsom guides eller vejledninger.

Den forstår nu også konteksten i det der ses på mobilen.

Får du tilsendt en music-anbefaling, kan Siri spille den anbefalede musik for dig, eller du kan beskrive et øjeblik til Siri og den vil finde det relevante foto frem, eller endda finde frem til det øjeblik i en af dine videoer, som du efterlyser.

Apple Intelligence vil også assistere når du indtaler eller taster tekst ind, som den kan rette og opsummere eller omformulere. Den kan også transkribere og opsummere et møde.

Tjenesten bliver gratis, men bliver først tilgængelig fra oktober måned i USA og vil bredes til den øvrige anglosfære i december 2024. Flere europæiske sprog kommer først en gang i 2025. En eventuel dansk version er ikke nævnt endnu.

Apple iPhone 16 og 16 Pro familierne kan forudbestilles fra 13. september med levering fra 20. september.

Priserne fordeles således:

  • iPhone 16: Fra 7.499 kroner med 128 gigabyte lager
  • iPhone 16 Plus: Fra 8.499 kroner med 128 gigabyte lager
  • iPhone 16 Pro: Fra 9.499 kroner med 128 gigabyte lager
  • iPhone 16 Pro Max: Fra 11.499 kroner med 256 gigabyte lager