Microsoft har netop afsløret et banebrydende gennembrud inden for kvanteteknologi og planlægger nu at udvikle verdens mest kraftfulde kvantemaskine.
“Vi bringer en ny generation af pålidelig kvantehardware til vores kunder,” udtaler Jason Zander, Executive Vice President for Strategic Mission and Technologies hos Microsoft, i et blogindlæg.
Microsoft planlægger nu at tage teknologien et skridt videre og bygge en kommerciel kvantemaskine på Azure Quantum Elements- og Copilot-platformene. Maskinen skal hjælpe med at løse komplekse problemer inden for videnskab og industri.
“Vores mål er at give regeringer og organisationer mulighed for at tackle videnskabeligt og kommercielt relevante problemer med nutidens mest avancerede beregningsløsninger,” udtaler Zander.
Nu bliver det teknisk
Microsofts ambitioner om at bygge verdens mest kraftfulde kvantecomputer blev meldt ud i går, tirsdag, på Quantum World Congress.
Her annoncerede Microsoft samarbejdet med Atom Computing, der leverer hardware til projektet, og selskabet Quantinuum.
Og nu bliver det en smule teknisk.
Sammen med Quantinuum har Microsoft udviklet et nyt qubit-virtualiseringssystem, som angiveligt sætter rekorder for både pålidelighed og antallet af sammenkoblede logiske qubits.
En qubit, eller kvantebit, er den grundlæggende informationsenhed i kvantecomputere, som i modsætning til traditionelle bits kan være i flere tilstande samtidig.
De nye logiske qubits, der blev præsenteret af Microsoft og Quantinuum, er langt mere stabile og mindre modtagelige for fejl end tidligere generationer.
“Hovedproblemet med dagens kvantemaskiner er, at de fysiske qubits er for støjende og fejlbehæftede, hvilket gør dem upraktiske i den virkelige verden,” siger Jason Zander.
For at løse dette har Microsoft og Quantinuum udviklet et system, hvor 12 logiske qubits blev sammenkoblet på Quantinuums H2-maskine.
Ifølge Zander er det “det største antal sammenkoblede logiske qubits med den højeste pålidelighed, der nogensinde er registreret.”
"Disse forbedringer kan løse praktiske udfordringer i den virkelige verden," fortsætter han.
Kvante i Danmark
Danmark er også hoppet ombord på kvante-toget, og hvor regeringen og virksomheder i disse år investerer milliarder i teknologien.
Novo Nordisk Fonden har ligeledes investeret milliarder i den danske supercomputer Gefion, ligesom fonden sammen med IBM vil åbne en “kvantehub” på Københavns Universitet.