2,2 GHz Pentium 4

Intels flagskib til pc'er er blevet forbedret og nået op på en frekvens på hele 2,2 GHz. Vi tester den nye processor, som er den første Pentium 4, der er fremstillet med 0,13 mikron produktionsteknologi. Som ekstra krydderi afprøver vi processoren i et system med Intels nye 845D chipsæt til DDR RAM på det spritnye Intel D845BG bundkort.

Northwood

Pentium 4-familien har fået to nye medlemmer. De nye processorer, der har frekvenser på 2,0 og 2,2 GHz, er fremstillet med 0,13 mikron kobber­teknologi. Dermed får Pentium 4 langt om længe fornøjelse af denne produktionsmetode, som Intel før dagens lanceringer kun benyttede til Pentium III og Celeron.

Den nye processorkerne til Pentium 4 har kodenavnet Northwood, hvor de tidligere Pentium 4 er baseret på Willamette-kernen. Udover den nye produktionsmetode er den vigtigste nyhed i Northwood, at L2-cachen er blevet doblet så stor som den er i Willamette, så den nu er på 512 kilobyte. L2-cachen fungerer som et lynhurtigt mellemlager mellem processoren og systemhukommelsen, og den er ret vigtig for processorens ydelse. Selv med samme clockfrekvens er den nye Pentium 4 således hurtigere end de gamle. Man kan for øvrigt kende forskel på 2 GHz Pentium 4 Willamette og Northwood ved at sidstnævnte processor får tilføjes et A, og dermed kommer til at hedde Pentium 4 2.0A.

Pentium 4 Northwood har været ventet længe. Faktisk skrev vi om processoren så langt tilbage som november 2000. Gennem hele mikrochippens historie er de karakteristiske størrelser i processorer blevet mindre, og skiftet fra 0,18 mikron til 0,13 mikron kommer ikke som en overraskelse. Udover at tillade højere clockfrekvenser betyder den nye produktionsteknologi lavere strømforbrug og dermed mindre varmeudvikling. I tilfældet med Pentium 4 falder effekten med cirka 28 Watt til omkring 50 Watt.

De nye Pentium 4 består af hele 55 millioner transistorer fordelt på 146 kvadratmillimeter. Den gamle 0,18 mikron Pentium 4 var noget større, nemlig 217 kvadratmillimeter, og det altså selvom L2-cachen er blevet dobbelt så stor. Når selve chippen er mindre, bliver produktions­omkostninger tilsvarende mindre, med om forbrugerne får fornøjelse af det, i form af lavere priser, må fremtiden vise.

Hurtig til 3D

Samtidig med Intels lancering af de nye processorer bliver et nyt chipsæt ved navn 845D samt bundkortene D845BG og D845PT introduceret. Chipsættet til DDR266 eller DDR200 RAM har også været ventet længe. Adskillige af Intels konkurrenter har for længst lanceret chipsæt med DDR RAM-understøttelse til Pentium 4.

Vi har testet en 2,2 GHz Pentium 4 på det bundkortet D845BG. Vi satte 256 megabyte PC2100 CL2 DDR RAM i maskinen, og udstyrede den derudover med et ELSA Gladiac 921DVI GeForce3 Ti500 grafikkort og en Maxtor D740X harddisk. Vi brugte Windows 2000 som styresystem, og testede den samlede ydelse ved afvikling af almindelige Windows-applikationer ved hjælp af Content Creation Winstone 2001 og Business Winstone 2001. Vi testede 3D-grafikydelsen med 3DMark2001 og Quake III Arena.

I en tidligere test har vi konkluderet, at Pentium 4 med DDR RAM er knap så hurtig som med RDRAM. Vi forventer altså ikke at sætte vilde rekorder i denne omgang - dem gemmer vi til en test af den nye processor med RDRAM. Alligevel er ydelsen absolut ikke at kimse af.

Særligt i 3D-programmerne imponerer den nye Pentium 4, så lad os tage dem først. I 3DMark2001 fik vi en score på 8.239 point, og det er første gang, vi kommer over 8.000 point i denne benchmark. Et lignende system med AMD's Athlon XP 1900+ processor måtte nøjes med 7.830 point. Også i Quake III Arena blev der sat ny rekord med 229 billeder i sekundet i opløsningen 640x480x32 ved normal kvalitet. Der er noget der tyder på, at Pentium 4 er det rigtige valg til spillefugle.

77,0 point i Content Creation Winstone 2001 og 59,8 point i Business Winstone 2001 vidner også om en hurtig maskine, men disse tal fremkalder knap så meget respekt. Her kan den nyeste Athlon XP med DDR RAM godt være med. Spørgsmålet er, hvordan det ser ud, når en 2,2 GHz Pentium 4 kombineres med RDRAM frem for DDR RAM, specielt i forhold til Athlon XP 2000+, der netop er lanceret. Det spørgsmål vil vi besvare i en senere artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere