Fælderne ved pc-køb

Man skal kigge på meget andet end megahertz, hvis man er ude efter en ny pc. Computerens komponenter skal nemlig passe sammen, hvis man skal have noget ud af de høje frekvenser. Flaskehalse i systemet kan undgås med lidt omtanke.

Velkomponeret pc

Det nytter ikke noget at udstyre en pc med en hurtig Athlon XP processor, hvis computeren samtidig er forsynet med en langsom integreret grafikløsning, der sinker hele systemet. Denne kombination er blandt de mest udbredte fejltagelser, når det gælder konfigurationer af pc-systemer.

De mere lyssky forhandlere sælger pc'en på de mange megahertz, frem for på den samlede ydelse. Man skal være vågen, når man er på markedet efter en ny pc.

Problemet er flaskehalse i systemet. Det er synd og skam at kombinere hurtige komponenter med langsomme, for så er det de sløve enheder, der kommer til at bestemme farten i hele systemet.

Det gælder om at finde sig en velkomponeret pc, hvor komponenterne passer til hinanden rent ydelsesmæssigt. Typisk bør man vælge mellem en forholdsvis langsom og billig pc til kontor-opgaver og en dyrere kraftig pc til de mere krævende opgaver.

Før man kaster tusindkronesedlerne på disken, skal man analysere sit behov. Hvis man skal bruge pc'en til kontorprogrammer som tekstbehandling og regneark samt noget websurfing, har man hverken brug for tusinder af megahertz, et superhurtigt 3D-grafikkort eller det nyeste lydkort.

Her kan man klare sig med en processor i den billige ende, og det vil sige en Intel Celeron eller en AMD Duron. Disse processorer kan fås i løs vægt til et stykke under 1.000 kroner, selv om clockfrekvensen er i nærheden af 1 GHz, og det er rigeligt til de omtalte opgaver. Resten af pc'en skal så passe til processorens ydelse.

Integreret grafik

Når man nu er i gang med at spare på pengene, kan man passende købe en pc, hvor både grafikdelen, lydkortet og eventuelt også modem eller LAN er integreret på bundkortet. I forhold til et separat grafikkort betyder integreret grafik en mindre ydelse, dels fordi den nyeste og hurtigste teknologi altid er at finde på dedikerede grafikkort, og dels fordi den integrerede grafik deler hukommelse med resten af systemet.

Man kan komme ud for, at 32 ud af systemets 128 megabyte systemhukommelse går til grafikken, og det påvirker selvfølgelig systemets samlede ydelse negativ. Det betyder ikke det store, hvis man udelukkende bruger pc'en til almindelige kontor-programmer, men ved multimedia-brug og multitasking er det ikke heldigt.

Man skal altså holde sig langt væk fra maskiner med integreret grafik, hvis man er ude efter en kraftig maskine, der også skal bruge til billedbehandling og 3D-applikationer. Rent bortset fra, at integrerede grafikløsninger overhovedet ikke kan levere den ydelse, der er nødvendig til de nyeste 3D-spil, vil grafikken ikke kunne følge med en hurtig processor.

Man bør ikke sætte en Athlon XP eller en Pentium 4 med en frekvens på den rigtige side af 1 GHz sammen med integreret grafik - det er simpelthen spild af megahertz. Heller ikke forældede grafikkort som for eksempel et med TNT2 grafikchip er godt nok.

RAM og harddisk

Til gengæld må man generelt sige, at systemhukommelsen er et dumt sted at spare, hvad enten det gælder kontormaskiner eller multimedie-pc'er.

Mangt en pc bliver handicappet af en for lille mængde RAM. Specielt med de nyeste styresystemer fra Microsoft er 256 megabyte ikke for meget, og selv om prisen er steget på det seneste, er hukommelse stadig ikke overvældende dyr.

Efterhånden kan man også begynde at betragte hastigheden på systemhukommelsen som en mulig flaskehals, og derfor er der kommet nye og hurtigere RAM-typer på markedet.

Både Intel og AMD har indset, at DDR RAM er det mest oplagte valg til nye systemer, og ved købe af en ny Athlon XP-maskine bør man gå efter denne hukommelsestype. Man kan også få Pentium 4 med DDR RAM, og det varer ikke længe, før de første bundkort med Intel chipsæt til DDR RAM dukker op.

Endelig skal man være opmærksom på harddiskens hastighed, idet den også kan være en af de helt store syndere, hvis pc'en virker langsommere, end den burde være. Harddisken skal have mindst 7.200 omdrejninger i minuttet - så kan det ikke gå helt galt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere