Minister forsvarer lukning af netordbog

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) forsvarer sin beslutning om ikke at give millionstøtte til den populære og nu lukkede Danske Netordbog med, at Ordbog over det danske Sprog kommer på nettet til oktober. Den vil indeholde 200.000 ord.

Kulturminister Brian Mikkelsen fortryder ikke, at han nægtede at give støtte til Den Danske Netordbog, som nu er lukket.

Netordbogen var med cirka 5.000 opslag om dagen blandt de mest populære i Danmark, men vil fremover kun være tilgængelig som forskningsprojekt på grund af pengemangel.

Mange opfatter den som den bedste ordbog og har sendt deres støtteerklæringer til ordbogens hjemmeside.

Gør indtryk

Computerworld har spurgt kulturministeren, om de mange støtteerklæringer gør indtryk.

- Selvfølgelig gør det indtryk. Men det er jo ikke et projekt, jeg eller Kulturministeriet har sat i gang, som jeg pludselig svigter. Kulturministeriet støtter allerede to elektroniske ordbogsprojekter, siger Brian Mikkelsen.

Hvorfor ikke støtte en ordbog, som mange opfatter som den bedste?

- Jeg er på det rene med, at mange mennesker har stor nytte af Den Danske Netordbog, men man kan ikke sige, at Den Danske Netordbog er den bedste ordbog.

Ny ordbog på nettet

Den Danske Netordbog var stort set den eneste ordbog, der var frit tilgængelig på nettet, ud over Retskrivningsordbogen.

- Men det ændrer sig allerede til november, hvor Ordbog over det danske Sprog kommer online, fortæller Brian Mikkelsen.

I løbet af efteråret vil Ordbog over det danske Sprog, der i trykt form fylder 28 bind, blive tilgængelig på nettet i en foreløbig version. Den vil have cirka 200.000 opslagsord.

Kulturministeriet støtter i forvejen Ordnet.dk-projektet, som er forankret i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, DSL, som modtager i alt 13 millioner kroner i støtte frem til 2009.

Heraf kommer de seks millioner fra Kulturministeriet, de øvrige 6,5 millioner fra Carlsbergfondet og en halv million fra Det Elektroniske Forskningsbibliotek.

Slut for netordbog

For Den Danske Netordbog er det helt slut, efter Kulturministeriet ikke ville støtte netordbogen med de fem millioner kroner over fem år, det kræves for gøre projektet færdigt.

Ansøgninger til fonde gav heller ikke resultat.

Manden bag netordbogen, dr.phil. Henning Bergenholtz fra Center for Leksikografi, beklager beslutningen, men er ubøjelig.

- Beslutningen er endegyldig. Jeg har ikke tiltro til at kulturministeren eller en stor fond skulle skifte mening. Jeg er professor og tillige en velrenommeret videnskabsmand, siger han.

Ikke færdig

Henning Bergenholtz kan ikke få sit videnskabelige selvværd til at stemme overens med de krav, han selv stiller til andre ordbøger.

- De krav lever Netordbogen ikke op til nu, da den ikke er færdig. Og det kan den ikke blive uden økonomisk støtte, fortæller han.

Danmarks eneste professor i leksikografi - videnskaben, der beskæftiger sig med ordbøger ? har brugt megen tid på at søge at skaffe penge til ordbogsprojektet.

- Måske er jeg er ikke god nok til varm luft og til at skrive ansøgninger, funderer han:

- Der er noget københavneri i det her. De andre projekter til netordbøger har alle ligget i København. Det er mærkeligt, når vi i Århus har Danmarks eneste professor i leksikografi. Nu må jeg videre i mit arbejde. Jeg skal forske og undervise og kan ikke bruge mere tid på at søge midler, siger Bergenholtz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere