IBM X41: En lille sort sag

Den nye X41 fra IBM kan alt det, en ny pc skal kunne, og den ser oven i købet godt ud. Gennemført design er kodeordet for X41, og den sorte kompakte pc viser vejen frem, når det gælder moderne design af stationære pc'er. Vi bringer en anmeldelse af maskinen.

Design

Med X-modellerne i NetVista-serien satser IBM på designet. Den nye X41 er en lille, sort sag, hvor bundkort, harddisk og højttalere er bygget sammen med fladskærmen, og drevet er monteret i foden. Hele enheden fylder mindre end en traditionel skærm, og en typisk kommentar til pc'en var "Sikken en flot skærm".

Det er det flotte kompakte design, denne pc skal sælges på, for i bund og grund er der blot tale om en ganske almindelig pc med tilhørende fladskærm. Det er absolut positivt, at de største pc-producenter interesserer sig stadig mere for pc'ens udseende, for de store grå kasser, vi ellers er vant til, pynter jo ikke ligefrem i kontorlandskabet.

Normalt er cd-drevet på X41 gemt bag skærmen, men når man skal benytte det, trykker man blot på en knap, så sænkes det ned og er klar til brug. På testmaskinen var der en lille mekanisk fejl, så drevet skulle hjælpes en smule på vej, men ideen er i hvert fald god nok.

Pc'en har en ganske udmærket 15'' fladskærm, der dog er noget følsom over for betragtningsvinklen. Man skal helst sidde lige foran pc'en, men det gør man vel også normalt. Man kan for øvrigt vælge mellem 15 og 17 tommer, hvor sidstnævnte størrelse bliver stadig mere populær.

Designet er dog ikke 100 procent gennemført, for den eksterne strømforsyning er en enorm firkantet klods. Den skal helst gemmes godt væk under skrivebordet, for køn er den ikke.

Hardware

I forhold til forgængeren X40 er X41 forbedret på flere punkter i. For det første er Pentium III udskiftet med Pentium 4, i dette tilfælde med en frekvens på 1,8 GHz.

Idet skærmen oftest har en længere levetid end selve pc'en, har IBM nu gjort det muligt at genbruge fladskærmen - et fornuftigt træk. X41 har endvidere fået en sikkerhedschip, der eksempelvis øger sikkerheden i forbindelse med kryptering.

Pc'en larmer ikke overvældende meget, men den kunne nu godt være mere stille. IBM burde have fundet en mere støjsvag blæser, og cd-drevet larmer lidt rigeligt, når det er i funktion. Der medfølger tastatur og mus i samme sorte og slanke design. Nogle af tasterne er placeret anderledes, end man er vant til, så det kan godt kræve lidt tilvænning.

I øvrigt er X41 udstyret med 128 megabyte PC133 SDRAM, og lyd og netkort er integreret på bundkortet. IBM har droppet det forældede diskettedrev, så her må man investere i et eksternt USB-drev, hvis man stadig vil kunne bruge disketter. Pc'en kan udstyres med to mini-PCI-kort. Harddisken er på 40 gigabyte, og den er fra Maxtor. Man kan i den forbindelse godt undre sig over, at IBM ikke bruger sine egne harddiske i maskinerne.

Ydelse

Pc'en er nem at administrere og vedligeholde. Kabinettet er forsynet med en lås, men når der er låst op, kan kabinetlåget fjernes med et snuptag. Hvis man skal flytte pc'en, er det ganske nemt, for den er forsynet med bærehåndtag i toppen. X41 kan for øvrigt også monteres på en arm, så der bliver endnu mere plads på skrivebordet.

Ydelsen fra pc'en er ikke dårlig, men heller ikke imponerende. Under Windows 2000 fik vi 45 point i det krævende testprogram Winstone Content Creation 2001, og 37 point i Business Winstone 2001, der tester ydelse ved afvikling af kontorprogrammer. Pc'en er rigelig kraftig til langt de fleste applikationer.

IBM X41 er oplagt i receptionen, hjemme i stuen eller andre steder, hvor der godt må se lidt kønt ud. Her skal man dog være opmærksom på, at X41 ikke er en pc til spillefugle. Grafikydelsen er ret ringe, når det gælder 3D. Det er en ATI Rage 128 Ultra grafikchip, der står for den del af pc'ens arbejde, og den kan absolut ikke følge med de nyeste grafikkort. Man skal altså ikke forsøge sig med de nyeste 3D-spil eller andre krævende 3D-applikationer.

Selv om prisen for fladskærme er faldet på det sidste, får man stadig lov til at betale for dem, og når skærmen så endda har integreret pc, slipper man ikke for at trække en pænt sjat penge op af lommen. X41 er dog stadig til at betale - prisen for den testede model er 19.893 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere