Open source: It-chefer bange for ansvar

De fleste danske it-chefer deponerer it-strategien hos leverandørerne og tør ikke selv tage ansvar for organisationens it. Det mener it-chef Jens Kjellerup fra Psykiatrien i Århus Amt.

Et udsagn, som burde ligge på rygraden af enhver it-beslutningstager er, at det er vigtigt, at strategien styres af forretningens behov og ikke af leverandørernes behov for at udvikle software og sælge licenser.

Det mener Jens Kjellerup, informatikchef i Psykiatrien i Århus Amt og en af pionererne inden for anvendelsen af open source i Danmark. Ikke desto mindre er der mange it-chefer i Danmark, der har glemt den vigtige grundsætning.

Han mener, at it-chefer deponerer deres it-strategier hos leverandørerne i stedet for selv at tage et ansvar.

? Det er nemt at vælge Cisco, Intel og Microsoft, da de er markedsdominerende. Hvis man gør det samme som alle de andre, risikerer man intet, siger Jens Kjellerup.

Det er ikke fordi, han mener, der er noget galt med teknologien fra Cisco, Intel og Microsoft, men de har blot andre strategiske interesser end it-chefen. De skal sælge nye produkter, hvorimod en it-chef skal opfylde organisationens forretningsmæssige behov med de lavest mulige omkostninger.

? Det er vigtigt at holde fast i, at der er en grundlæggende konflikt mellem leverandørens og kundens strategiske behov. Det glemmer mange i Danmark, specielt konsulenthusene. Konflikten vil blive ved med at være der, mener Jens Kjellerup.

Ved at anvende proprietære løsninger med proprietære standarder risikerer man at blive bundet til leverandøren, og det bliver leverandørens behov for indtjening, der styrer it-strategien. Eksempelvis ved at bestemme, hvornår kunden skal opgradere sine systemer, mener Jens Kjellerup.

Han peger på, at brugen af åbne standarder medfører, at fokus flyttes tilbage til det væsentlige: organisationens behov. Desværre er der mange it-chefer, der ikke tør bryde ud af lemming-flokken.

? Danmark er en monokultur på it-området. Der er ikke tradition for at skille sig ud. Hvis man implementerer et nyt system eller opgraderer et eksisterende og noget går galt, betyder det ikke så meget, hvis man har gjort som alle de andre, siger Jens Kjellerup og fortsætter:

? Hvis man eksempelvis implementerer OpenOffice, og der er fejl, vil folk sige, at det var fordi, det var open source, og it-chefen bliver holdt ansvarlig. Hvis man derimod implementerer Microsoft Office, og der eksempelvis er manglende sikkerhed eller fejl, så sker der ikke noget med it-chefen, fordi alle ved, at Microsofts software ? som al anden software ? er fejlbehæftet.

Jens Kjellerup understreger, at han ikke er open source-fanatiker.

? Microsoft laver udmærket teknologi, og vi har masser af Microsoft-teknologi. Vi er ikke religiøse på det plan, men vi er religiøse med forretningsunderstøttelse og åbne internationale standarder, for det er vores job. Vi skal levere de bedste it-løsninger, der understøtter forretningen i Psykiatrien, siger Jens Kjellerup.

Det gøres i nogle tilfælde bedst ved at anvende open source, som i højere grad understøtter åbne internationale standarder, mener han.

? Det er ikke mange leverandører af proprietære teknologi, der har et dansk perspektiv på deres software-udvikling, mener Jens Kjellerup, der som eksempel nævner, at det ikke lykkedes for Psykiatrien at få Cisco til at implementere Psykiatriens behov for et overfaldsalarmsystem.

Et andet problem kan opstå, fordi konsulenthusene er for afhængige af leverandørerne og salg af standardsystemer, og at deres horisont typisk er begrænset af deres geografiske arbejdsområde i Danmark og at deres horizont ikke er bredere end deres kunder.

? Det betyder, at konsulenthusene oftest rådgiver om de samme løsninger, som alle andre i Danmark anvender. Derfor er der ingen, der træder ud af flokken og går ad de veje, de forretningsmæssige behov udpeger, siger Jens Kjellerup.

Han peger på, at man i udlandet ser en mangfoldighed af leverandører, løsningsmodeller og teknologier.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld. Magasinet CTO, som følger med avisen, har et tema om open source i store danske virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere