Annonceindlæg fra HPE

Skyen er helt fin - men helst under private former

At arbejde i skyen er en hårfin balancegang mellem sikkerhed, fleksibilitet og omkostninger.

Den har man fundet hos HPE, som via et strategisk samarbejde med nVidia nu også kan tilbyde AI cloudløsninger, der både er gemt godt af vejen hjemme i virksomhedens kælder og tilbyder fleksibel cloudfunktionalitet.

Af Henrik Malmgreen

Tiderne skifter, og det har de altid gjort. Uanset om der er tale om mode eller it-installationer. I gamle dage for ikke så længe siden var det in at have en stor bunke metal i form af en mainframe stående godt gemt af vejen i kælderen. Siden kom tiden med de åbne miljøer og platforme, der lå tilgængelige i skyen. Men begrebet Public Cloud er ved at blive overtaget af ønsket om Private Cloud, hvilket skyldes to primære faktorer. Nemlig ønsket om fuld kontrol over egne data samt ikke mindst sikkerhed.

Det mærker man hos Hewlett Packard Enterprise, i daglig tale kendt som HPE, hvor den private sky i forskellige varianter, også kendt som Hybrid Cloud, vinder frem. Med det menes, at mange virksomheder er vendt tilbage til ønsket om at have data on-premise, dog med de forskellige varianter tilknyttet, som gør det muligt at drive bestemte workloads uden for firewallens trygge mure. Det er Hybrid Cloud, hvor løsningen står i kælderen on-premise, men byder på fuld cloud funktionalitet, fortæller Brian Andersen, der er Chief Technology Officer i HPE Danmark.

Kombinationen af cloud og AI betyder platforme, der kræver enorme mængder energi. Derfor har HPE på Discover 2024 også annonceret et samarbejde med Danfoss, med en fælles ambition om at dekarbonisere brugen af IT. Gennem integration af Danfoss og HPE’s teknologier kan man eksempelvis genanvende overskudsvarmen fra datacentrene i et fjernvarmenet eller andre appliaktioner, der kræver varme, fortæller Brian Andersen, der er Chief Technology Officer i HPE Danmark.

 

Strategisk samarbejde med nVidia

Han siger videre, at HPE på virksomhedens årlige techevent Discover som fandt sted i Las Vegas i juni måned, annoncerede et samarbejde med nVidia, der gør det nemt og enkelt for virksomheder at komme i gang med cloudbaserede AI-løsninger. Der er tale om et cloudmiljø, som rækker ud over fælles referencearkitekturer og som gør det muligt at levere en sådan installation direkte i kundens datacenter. Den byder på infrastruktur og software fra HPE samt nVidia og er preintegreret med automatiserede workflows.

”På den måde kan kunden lynhurtigt komme i gang med at arbejde med sine AI modeller i et cloudbaseret miljø, der i alle henseender lever op til ønskerne om såvel datafleksibilitet som datasikkerhed,” uddyber Brian Andersen. Netop kombinationen af cloud og AI er et interessant sweetspot for virksomhederne, men selv om både cloud som teknologi er gammelkendt og afprøvet, gør usikkerheden over for, hvorledes vi skal håndtere kunstig intelligens, at nogle virksomheder er tøvende,” mener Brian Andersen.

 

Et nødvendigt redskab for fremtiden

Det er blandt andet forhold som den europæiske GDPR-lovgivning, der gør dem usikre på, hvorledes man kan arbejde med personfølsomme data i skyen på en betryggende måde. Han føjer imidlertid til, at i hans optik er AI et så kraftfuldt værktøj, der ikke blot kan være med til at løse nogle af de største udfordringer i verdenshistorien, f.eks. gåden om kræft og klimakrisen, men også et værktøj, der byder på så mange lavpraktiske anvendelsesområder, at det handler om at få taget det i brug med henblik på at gøre vores hverdag nemmere. I en tid med mangel på varme hænder, vil der være en række områder, der kan automatiseres ekespempelvis ved brug af Large Language Model teknologier. På samme måde kan disse assistere fagprofessionelle i at tage hurtigere og mere kvalificerede beslutninger.

”AI er kommet for at blive og, det er en teknologi, vi er nødt til at forholde os til. Den skal være med til at gøre os bedre til vores arbejde, så vi kan ikke tillade os at ignorere den,” forklarer Brian Andersen. I bestræbelserne på at leve op til fremtidens udfordringer har HPE over de senere år i den grad haft tegnebogen oppe af lommen og har købt såvel hardware som softwarevirksomheder med henblik på at opbygge den nødvendige kompetence, som kombinationen af cloud og AI kræver.

 

Transformation til serviceleverandør

Historisk har HPE siden begyndelsen i en gararge i Californien leveret innovative teknologiske løsninger, men har siden 2017 under brandet HPE GreenLake haft en ambition om, at alt det, man har på hylderne, skal kunne leveres som en service. Den ambition har man nået, og takket være det strategiske samarbejde med nVidia er man nu også i stand til at tilbyde en kombination af Private Cloud og Hybrid Cloud på AI området, hvor kunden selv bestemmer, hvilke workloads, der kan og må afvikles uden for den beskyttende firewall og, hvilke der skal holdes i fuld fortrolighed ”behind closed doors”.

”IT-verden har været gennem en transformation, og det samme har vi. Vores transformation har været, at vi nu er en as-a-Service leverandør. Vi satser især på samspillet mellem Private og Hybrid Cloud segmentet, og vi kan tydeligt mærke, at markedet nu kommer til os. Vi kan desuden levere løsninger, hvor kunderne selv bestemmer, om workloadet eksempelvis skal afvikles i Azure eller på vores egen GreenLake cloud platform. I princippet er kombinationsmulighederne uanede,” forklarer Brian Andersen.

 

En fleksibel løsning hjemme i kælderen

I hans optik har mange virksomheder fundet ud af, at både i forhold til det at fastholde kontrol over egne data og ikke mindst store omkostninger har det ikke været smart så at sige blot at hælde sine data ud i skyen. Flere og flere virksomheder har et ønske om at trække data hjem, men ifølge Brian Andersen har der manglet en fleksibel løsning til at håndtere denne udfordring. Med de services, man nu kan tilbyde, blandt andet qua samarbejdet med nVidia, kan man tilbyde sig som bindeled mellem virksomhedernes IT-afdeling og deres forretningsbaserede udviklingsprojekter.

”Man kan sige, vi har forenet det bedste fra to verdener, nemlig sikkerhed og fleksibilitet. Vores on-premise løsning HPE GreenLake, som installeres og driftes af HPE i kundens eget datacenter, har vi tilbudt gennem en del år. Det er altså en Private Cloud, men den rummer samtidig alle de gode ting fra det fleksible og åbne cloudmiljø, som vi kender det, og fører dette ind til kunder med specielle sikkerhedsbehov,” slutter Brian Andersen.

White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering