Datalog-chok ryster Københavns Universitet

De unge svigter datalogi på Københavns Universitet, hvor et fald på 60 procent på to år ryster dybt. På Syddansk Universitet og Århus Universitet er optaget af nye studerende på datalogi stigende.

Mens antallet af ansøgere til uddannelsen som datalog stiger på universiteterne i Århus og Odense, er antallet styrtdykket i København.

Som konsekvens er der i 2005 optaget 87 studerende på datalogi på Københavns Universitet mod 163 året før.

- Vi er jo dybt rystede. Det er 50 procent, vi går tilbage, og de går ikke tilbage de andre steder. Så der er noget, der skal undersøges, det er helt klart, siger studieleder lektor Hasse Clausen fra Datalogi på Københavns Universitet.

Og selvo m studielederen overdriver en smule med at skyde dykket til 50 procent, så ser det faktisk endnu værre ud, påpeger han.

Bedre formidling

For i 2003 optog Københavns Universitet 221 nye studerende på datalogi, så antallet er faldet med lige over 60 procent på kun to år.

Grunden er alene svigt i antallet af kvalificerede ansøgere, for pladser er der nok af på datalogi.

Det dramatiske fald, som studielederen har været bekendt med i et par dage, har givet stof til eftertanke på uddannelsen.

- Vi mener faktisk, at vi har en rigtig, rigtig god uddannelse, men vi har ikke formidlet godt nok, hvad man kan med den. Så det må vi forsøge at ændre på, så folk opdager, at der er masser af muligheder i det her, siger lektor Hasse Clausen.

Fokus fra menneske til maskine

Hasse Clausens egne tanker peger i retning af, at der skal et opgør til med den oprindelige tanke fra instituttets start i 1969, hvor maskinen har været i fokus.

Fokus skal flyttes mere over på, hvordan mennesket anvender maskinen, og hvordan maskinen kan hjælpe mennesket. Uanset om det er i forbindelse med underholdning eller hjælp i ulandene.

- Vi må prøve at skabe nogle andre platforme, nogle klare linjer for, hvad det egentlig er, man kan som datalog. Men det kræver en helt anden fokusering, siger studielederen.

Ændringerne i den retning vil ikke ændre på de kompetencer, som man i dag ønsker at give de studerende. Det er alene tilgangen til stoffet, der skal ændres, mener Hasse Clausen.

Instituttet er i gang med nye tiltag for de nuværende studerende på sidste del af uddannelsen, en spillinje og en kombination af økonomi og datalogi.

- Men det er en diskussion, som vi skal have gang i ude på universitetet, siger Hasse Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere