Artikel top billede

Der er under halvt så mange it-specialister i Danmark som regeringen påstår - tæller elektrikere og automekanikere med

Opgørelser over it-specialister fra regeringen og fra EU's side er stærkt misvisende, lyder det i ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Den danske regering har gentagne gange fremhævet behovet for flere it-specialister, og seneste skøn peger på, at Danmark i 2030 skal have 360.000 it-specialister for at følge med den digitale udvikling.

En ny analyse afslører dog, at antallet af faktiske it-uddannede specialister i Danmark er langt lavere, end regeringen hævder.

Analysen, som er fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV), viser, at der reelt kun er omkring 77.750 personer i beskæftigelse med en formel it-uddannelse, hvilket er under halvdelen af regeringens officielle tal.

Dette tal placerer Danmark på en 20. plads i EU målt på uddannelsesniveauet af de såkaldte “it-specialister”, som er opgjort efter andelen af it-specialister med en videregående uddannelse.

Tæller elektrikere og automekanikere som it-specialister

Regeringens opgørelser bygger på en bred definition af "it-specialister", som inkluderer mange faggrupper, der i praksis har meget lidt med avanceret it-udvikling at gøre.

For eksempel bliver elektrikere og automekanikere med simple it-opgaver inkluderet i statistikken, hvis de i deres arbejde har nogen form for digital kontaktflade.

ATV's rapport kritiserer denne udvanding af begrebet og påpeger, at kun 35.140 af de 77.750 formelt it-uddannede faktisk arbejder i jobkategorier, der traditionelt betragtes som kerne-it.

Ifølge ATV er denne sammenblanding af faggrupper medvirkende til, at regeringens tal bliver kunstigt oppustet og giver et skævt billede af Danmarks reelle it-kompetencer.

Kan få store konsekvenser for dansk økonomi

Samtidig påpeges det i rapporten, at regeringens mål for 2030, baseret på EU's opgørelser, indebærer en stigning på 200.000 it-specialister, men at en stor del af disse potentielt kunne være fagfolk uden de nødvendige kvalifikationer inden for de avancerede it-områder, som virksomhederne efterspørger.

Det kan således få store konsekvenser for dansk økonomi - også langt ud over it-branchen - hvis der ikke kommer flere it-uddannede fremover, vurderer ATV’s digitale vismandsråd.

Ifølge Kaj Grønbæk, der er formand for ATV’s digitale vismandsråd og professor på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, så kan Danmark bryste sig af at være i top-5 på flere af EU’s nøgletalsindikatorer for digitalisering, men trækker ned, når vi er nede på en 20. plads – og under gennemsnittet målt på uddannelsesniveau.

Ifølge AU-professoren står det dog skidt til med tiltag der kan sørge for, at Danmark bliver styrket på dette område.

For mens EU anbefaler, at Danmark fordobler væksten af it-uddannede, og de danske virksomheder skriger efter it-specialister med de rette kvalifikationer, så er det kun 19 procent af de it-uddannede, der ifølge professoren har ”den vigtige science og engineering-profil.”

”Denne gruppe har ellers en nøglerolle i at udvikle teknologierne. Men danske politikere laver i stedet universitetsreformer, der vil bringe os længere ned på indikatoren for it-uddannelsesniveau,” lyder det fra Kaj Grønbæk.