I alt 8.867 danskere har i år ansøgt om at blive optaget på en it-uddannelse.
Det svarer til en svag stigning på knap to procent i forhold til sidste år, viser den nye opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet over det samlede antal mennesker, der i år har søgt ind på de forskellige uddannelser i kvote 1.
Tallet på niveau med ansøningstallet i 2021, men noget lavere end rekordåret 2020, hvor mere end 9.000 søgte ind på it-uddannelserne.
Det er dog værd at bemærke, at antallet af ansøgninger til de såkaldt ‘ledigheds-dimensionerede’ it-uddannelser er steget med 7,3 procent.
Det er de vidergående it-uddannelser, som der er særlig stor efterspørgsel efter i it-branchen.
Antallet af ansøgninger til de øvrige it-uddannelser - de såkaldte ‘ikke-ledighedsdimensionerede’ uddannelser - er til gengæld faldet med 5,2 procent.
Og det er noget, der glæder DI Digital.
“I en tid, hvor virksomhederne tørster efter it-talenter, er det en særdeles opmuntrende nyhed, at flere og flere unge søger ind på en it-uddannelse, for der er hårdt brug for flere skarpe it-profiler,” lyder det fra Bo Wiberg, chefkonsulent i DI Digital.
IT-Universitetet kan nikke genkendende til udviklingen og melder om ansøgningsrekord.
ITU har modtaget 2.007 ansøgninger, hvilket er det største antal nogensinde.
Især er interessen steget, når det gælder om at blive optaget på Data Science.
ITU meddeler, at 835 ansøgere har søgt om optage på denne uddannelse. Det svarer til en stigning på 27 procent i forhold til i fjor.
64 af de samlede ansøgere er mænd, mens 36 procent er kvinder, lyder det fra ITU.
Ikke plads til alle
Både ITU og DI Digital er dog ærgerlige over, at der ikke er plads til alle de kvalificerede ansøgere, og at de derfor er nødt til at afvise en hel del, der har søgt om optag.
IT-Universitet har nemlig kun plads til at optage godt hver femte ud af de godt 2.000, der har søgt, idet TU kun optager 440 nye studerende i år.
“Vi burde uddanne langt flere dataloger, data scientists, it-designere og it-organisationsanalytikere, end vi pt. har mulighed for,” siger universitetets rektor, Per Bruun Brockhoff.
Samme melding kommer fra Bo Wiberg fra DI Digital, som mener, at det ‘strider mod al sund fornuft.’ at så mange unge it-interesserede afvises i en tid, hvor der er meget stor efterspørgsel efter it-kompetencer.
“Med den stigende søgning til it-uddannelserne vil endnu flere blive afvist. Det giver simpelthen ikke mening. Desværre vil den politiske aftale om dimensionering af hele universitetssektoren også ramme universiteternes it-uddannelser og gøre dette problem endnu større,” lyder det fra Bo Wiberg.
Rektor på ITU, Per Bruun Brockhoff, peger på, at der er brug for flere kandidater.
“Vi har digitaliseret vores verden i en sådan grad, at vi er dybt afhængige af en velfungerende it-infrastruktur. Sundhed, sikkerhed, energi og grøn omstilling – det er alle sektorer og problemstillinger, der har brug for kandidater, der kan skabe værdi med it,” siger han.
26. juli får ansøgerne besked om, hvorvidt de er blevet optaget eller ej.