Grafikgiganternes dyst

De to hurtigste grafikkort har været en tur på pinebænken.Vi har testet ATI Radeon 8500 op mod ASUS V8200T5 med Nvidia GeForce3 Ti500 grafikchip, og i mange henseender er der dødt løb mellem de to kombattanter.

De to hurtigste

Radeon 8500 er den seneste af grafikchip fra canadiske ATI. Vi har tidligere skrevet om chippens specifikationer, men nu har vi endelig skaffet et grafikkort med chippen. Det er ATI selv, som har produceret kortet, der deler navn med chippen.

Når det gælder afspilning af dvd og samtidig tilslutning af to skærme, har Radeon 8500 samme fornemme faciliteter som lillebroderen Radeon 7500, som vi testede for et par uger siden.

ATI's ærkerival hedder Nvidia, som står bag grafikchipsene i GeForce-serien. Nyeste skud på stammen hedder GeForce3 Ti500, som reelt er en GeForce3-chip med øget clockfrekvens og understøttelse af hurtigere hukommelse. GeForce3 Ti500 har altså ikke flere faciliteter end den almindelige GeForce3-chip, som vi før har har fingerne i.

Fra ASUS har vi lånt et grafikkort med GeForce3 Ti500, nemlig V8200T5 Deluxe. Betegnelsen Deluxe dækker over, at grafikkortet har video-indgang, tv-udgang og medfølgende 3D-briller, der øger oplevelsen ved visse 3D-spil. Man kan bruge kortet til redigering af analog video, og man kan benytte fjernsynet som skærm, hvilket er mest oplagt i forbindelse med afspilning af dvd-film.

DirectX 8.1 og OpenGL 1.3

Når det gælder understøttelse af 3D-funktioner er Radeon 8500 markedets mest avancerede grafikkort til pc. Det understøtter funktioner i DirectX 8.1 og OpenGL 1.3. GeForce3 Ti500 understøtter DirectX 8.0, som stiller lidt mere beskedne krav til nogle funktioner, særligt pixel shader og vertex shader.


Samme scene med og uden ATI's Truform-teknologi, der introduceres med Radeon 8500. Truform giver blødere kurver og mere realistiske lysrefleksioner.

På papiret er Radeon 8500 hurtigst. Denne chip har nemlig en clockfrekvens på 275 MHz og en hukommelsesfrekvens på det dobbelte, mens tallene for GeForce3 Ti500 er henholdvis 240 og 500 MHz. Begge chips kan klare fire pixels pr. clockcyklus, hvilket betyder en fill rate på 1.100 megapixels i sekundet for Radeon 8500 og 960 megapixels pr. sekund for GeForce3 Ti500. Denne teoretisk maksimale ydelse nås aldrig i virkelighedens verden, og derfor er en test nødvendig for at afsløre, hvilken chip der reelt er hurtigst. Den kommer vi tilbage til.

ATI har for øvrigt netop lanceret en ny grafikchip ved navn Radeon 8500LE, der er en lettere neddroslet version af 8500. Clockfrekvensen er sat ned til 250 MHz, og grafikkort med Radeon 8500LE vil ikke blive solgt under ATI-navnet. I stedet vil chippen blive brugt på grafikkort fra andre producenter, fortrinsvis fra Taiwan. 13 fabrikanter har indtil videre meldt sig på banen med 8500LE-kort.

Dødt løb

Vi testede grafikkortene ved hjælp af 3DMark2001, der tester grafikydelsen ved brug af 3D-grafik optimeret til DirectX 8, 3DMark2000 optimeret til DirectX 7 samt spillet Quake 3 Arena, der gør brug af OpenGL. Alle tests blev udført på en 1,2 GHz Pentium III med Windows 2000 i en række forskellige opløsninger med 32 bit farver.

I 3DMark2001, der stiller meget høje krav til både faciliteter og hastighed, er der dødt løb i den højeste opløsning, mens Radeon 8500 har et klart forspring i lavere opløsninger. I 3DMark2000 er det GeForce3 Ti500, der er foran. Resultaterne i dette testprogram afspejler, hvor mange billeder grafikkortet kan levere i sekundet i forskellige 3D-applikationer, der er optimeret til DirectX 7. Endelig er GeForce3 Ti500 en smule hurtigere end Radeon 8500 i OpenGL-spillet Quake III Arena.

Der er således ikke den helt store forskel på ydelsen for de to grafikkort, men GeForce3 Ti500 lader til at have en lille fordel i de eksisterende applikationer og spil, der ikke er optimeret til de allernyeste programmeringsflader DirectX 8.1 og OpenGL 1.3. Her skal man dog være opmærksom på, at Radeon 8500 er et splinternyt produkt, hvis drivere sikkert kan gøres en del bedre.

Prisen for Radeon 8500 er endt på 329 euro uden moms. Det betyder en dansk slutbrugerpris på lidt over 3.000 kroner, og det er faktisk ikke så slemt for de faciliteter og den hastighed, grafikkortet kan byde på. Kort baseret på GeForce3 Ti500 bliver øjensynligt omkring 500 kroner dyrere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere