TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Danmark kan blive sikker havn for data: Afgørende at kritisk data kan bruges – uden at blive delt

Klumme: I en verden med stigende afhængighed af globale teknologigiganter, øgede geopolitiske spændinger og tiltagende digital svindel, er det afgørende, at Danmark, danske virksomheder og vi som borgere ikke mister kontrol med vores kritiske data.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Frem for blindt at bero på globale aktører bør vi investere i og drive egne løsninger.

Dette muliggør ikke kun, at vi trygt kan bruge vores data inden for for eksempel klima og sundhed – men positionerer os samtidig som en internationalt sikker havn for opbevaring og behandling af data.

Vi har lovgivning og løsningerne klar.

Mens digitalisering og AI accelererer, er data blevet en uvurderlig ressource og et stort potentiale inden for mange områder, men samtidig vokser konsekvenserne, hvis vi ikke tager kontrol over udviklingen.

Samfund, virksomheder og individer på tværs af især Europa efterspørger i stigende grad kontrol over egne data og brugen af dem.

Det er blevet afgørende, at man kan gemme og arbejde med data - uden at være i hænderne på stater med problematik lovgivning eller udenlandske platformes kommercielle prioriteter, der ikke er underlagt Europas demokratiske rammer.

Tag sundhedsdata som eksempel: Danmarks unikke sundhedsregistre har bidraget til forskning og behandling i verdensklasse.

Dette er hidtil kun sket, fordi vi har formået leve op til befolkningens forventninger og krav til privacy og datasikkerhed. Tillid til at data ikke misbruges eller falder i de forkerte hænder er afgørende.

Hvorfor er kontrol over data og infrastruktur afgørende?

Når vi overlader data til tech-giganterne, mister vi mere end bare kontrol over vores egne data – vi mister uafhængighed.

Forretningsmodellerne, der typisk er baserede på at høste og udnytte data - ofte uden nogen form for gennemsigtighed, afføder en kommerciel prioritering, der stemmer dårligt overens med danske eller europæiske værdier.

Politiske konflikter, ændring af udenlandsk datalovgivning eller forretningsmodeller hos globale tech-udbydere kan således få alvorlige konsekvenser for data, der burde være beskyttet og under vores egen kontrol.

Og disse usikkerheder bliver i øjeblikket kun større. Det samme gælder behovet for IT-suverænitet.

Men Danmark har faktisk alt, der skal til, for at tage lederskab: Vi har politisk stabilitet, knowhow og stærke traditioner for at bygge sikre, pålidelige og transparente løsninger.

Danmark kan vise verden, hvordan data kan bruges effektivt - uden at kompromittere sikkerhed, etik eller borgernes privatliv.

Kan Europa og Danmark udfordre Big Tech?

At gøre Europa og Danmark til en sikker digital havn handler ikke om at bekæmpe Big Tech, men om at gribe muligheden for at skabe og tilbyde et sikkert, trygt og dermed attraktivt alternativ, der baseres på europæiske værdier som demokrati, databeskyttelse og etik.

EU har allerede markeret sig som en global leder med GDPR og regler for kunstig intelligens – vi har bygget tillid ind i vores lovgivning modsat mange andre dele af verden.

Danmark bør bygge videre på denne tilgang og udvikle flere, større og bedre sikre digitale løsninger, der giver os kontrol over vores egne data og infrastruktur. Og give andre mulighed for også at gøre brug af disse løsninger.

Som eksempel har vi med DTU’s supercomputer, Computerome, 10 års erfaring med sikker, transparant og stabil opbevaring og behandling af sundhedsdata.

Her er data og bearbejdelsen af dem 100 procent hegnet ind på dansk grund, så forskere, offentlige myndigheder og virksomheder kan bearbejde fortrolige data uden risiko for, at oplysningerne deles uden samtykke.

Det grundlæggende princip er, at Computerome er neutral, overholder GDPR og ikke har en egeninteresse i at bruge data.

Hvis man vælger at bruge cloudløsninger, for eksempel fra Microsoft, AWS eller Google, skal man som minimum være sikker på, hvor data fysisk befinder sig og at data ikke er underlagt problematisk lovgivning.

Man skal også være sikker på, at data ikke bliver tilgået, delt eller brugt uden samtykke - eller måske endda solgt.

Kan udløse en række gevinster

Danmarks mulighed for at blive førende inden for digital suverænitet, stabilitet og ansvarlig brug af data afhænger af vores vilje til at investere i infrastruktur og løsninger, der sikrer, at data kan bruges uden at gå på kompromis med privatliv eller sikkerhed.

Hvis vi lykkes med det, vil vi udløse en række gevinster som for eksempel:

Bedre klimatilpasning: Ved at udvikle sikre løsninger til opbevaring og bearbejdelse kan vi bruge vores store mængder topografiske, geologiske og klima-data til at klimasikre uden at skulle dele den.

Bedre sundhed: Danske, sikre løsninger kan garantere os, at data om vores helbred forbliver under vores kontrol, samtidig med at de bruges til at forbedre sundhedsvæsnet.

Vækst: Ved at tilbyde sikre løsninger til opbevaring og bearbejdelse af data til stater, virksomheder og forskningsinstitutioner kan Danmark skabe nye sikre produkter, it-markeder, indtægter og arbejdspladser.

Hvad kræver det for at lykkes?

For at blive en digital sikker havn skal vi handle nu.

Det kræver:

Investeringer:
Opbygning af sikker, danskejet infrastruktur – som for eksempel supercomputere og datacentre.

Politisk opbakning:
Støtte til at udvikle alternativer til Big Tech og fremme europæiske løsninger og understøttende lovgivning.

Kendskab:
Virksomheder og borgere skal kende og forstå fordelene ved sikre, danske dataløsninger.

Europæisk og nordisk samarbejde:
Sammen med nordiske og europæiske initiativer, skal vi skabe et stærkt netværk for uafhængig databehandling.

Grundstenene er lagt og nu skal vi bygge videre. For vi har enestående muligheder for at skabe en sikker digital havn, hvor sikkerhed og ansvarlighed går hånd i hånd med vækst.

Men vi skal handle nu og udnytte vores forspring.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.