Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

AI kan være guldstandarden for SMV'er i kampen mod cybertrusler

Klumme: Kunstig intelligens er ikke et overstået kapitel, og det er godt, for teknologien kam komme danske virksomheder til undsætning.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Den schweiziske alpeby Davos var igen mødested for dette års World Economic Forum topmøde.

I forgange uge mødtes topledere fra hele verden mødes for at tage fat på store, globale spørgsmål for 2025.

Med årets tema ”Collaboration for the Intelligent Age” kan jeg med sikkerhed sige, at kunstig intelligens endnu ikke er et overstået kapitel – og det er godt.

En ny undersøgelse fra WEF viser, at 39 procent af arbejdstagernes færdigheder forventes at være forældet inden 2030.

Morgendagens økonomi kræver altså, at vi omskoler vores medarbejdere – og her kan AI komme danske virksomheder til undsætning.

Flere tusinde cyberangreb om ugen

I gennemsnit oplever danske virksomheder 2.521 cyberangreb om ugen.

Det tåler en gentagelse: 2.521 angreb. Hver uge.

Dette tal, sammen med en alarmerende stigning på 49 procent i cyberangreb på det danske erhvervsliv, skaber en giftig cocktail - især når vi samtidig mangler it-sikkerhedseksperter til at beskytte vores SMV'er (små og mellemstore virksomheder), som udgør mere end 300.000 af Danmarks virksomheder.

Konsekvensen er, at SMV’er rammes ekstra hårdt.

AI giver håb

Men midt i eskaleringen af cybersikkerhedstrusler er der imidlertid et håb: Kunstig intelligens (Artificial Intelligence).

AI giver mulighed for at automatisere mange it-sikkerhedsopgaver, så virksomheder kan opnå højere sikkerhed – selv når der er mangel på it-eksperter.

For mange SMV'er, der ved, at de bør styrke deres cybersikkerhedsniveau, kan AI være den rette løsning – både for at beskytte sig selv og forberede sig på EU’s NIS2-direktiv, som forventes at træde i kraft i Danmark 1. juli 2025.

NIS2-direktivet stiller højere krav til cybersikkerhed på tværs af EU og inkluderer også små og mellemstore virksomheder.

Det betyder, at danske SMV'er skal forbedre deres cybersikkerhed på lige fod med andre. Beredskabsplaner og tidssvarende risikoanalyse er altså ikke længere kun for de store, men også for de mindre.

AI-drevne løsninger giver en omkostningseffektiv og skalerbar måde at opfylde disse krav.

Med andre ord kan AI hjælpe med at dække det store kompetencegab, der er skabt af manglen på it-sikkerhedseksperter.

AI kan ikke stå alene

Betyder det så, at Danmark skal opgive at uddanne flere it-specialister?

Nej, det er ikke løsningen. Vi har brug for både teknologiske løsninger og flere it-eksperter.

Mens mange tror, at AI vil gøre menneskelige sikkerhedseksperter overflødige, mener jeg bestemt ikke, det er tilfældet.

AI og menneskelig ekspertise skal ses som to sider af samme mønt.

Ifølge World Economic Forums nye undersøgelse forventes 86 procent af virksomhederne globalt, at AI vil transformere deres forretning inden 2030.

Men denne transformation kræver, at teknologi og mennesker arbejder sammen.

AI kan effektivt analysere enorme mængder data og forudse trusler, som mennesker ikke kan opdage alene, men det er mennesker, der tilfører kritisk tænkning, kreativitet og dømmekraft.

Og kombinationen af disse styrker er vores stærkeste forsvar mod fremtidens cybertrusler.

Indsatsen skal gøres nu

Samtidig viser WEF-undersøgelsen også, at jobfunktioner som AI-specialister og maskinlæringsudviklere hører til de hurtigst voksende jobområder frem mod 2030.

Med andre ord er der allerede stor jobskabelse i den digitale økonomi, og det vil være afgørende at fortsætte med at omsætte teknologiske gevinster til nettopositive resultater for den danske arbejdsstyrke – især når det kommer til cybersikkerhed.

Derfor skal vi både uddanne flere unge i it og cybersikkerhed og gøre det lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft på disse områder.

Af samme årsag har jeg tidligere foreslået, at den kommende cyberværnepligt kunne være en mulighed for at uddanne flere med it-sikkerhedskompetencer.

Herved kan de værnepligtige, efter militærtjeneste, hjælpe både offentlige og private virksomheder med at styrke cybersikkerheden.

Vi må forstå, at cyberangreb er blevet en del af hverdagen, og at it-kriminelle ikke længere kun går efter de store virksomheder.

De går efter alle – store som små. Det er derfor afgørende, at vi tager cybersikkerhed alvorligt og beskytter vores digitale fremtid.

Men hvis vi skal kunne det, er det afgørende at anerkende og forstå, at kombinationen af kunstig intelligens og menneskelig ekspertise bliver vores stærkeste forsvar mod fremtidens cybertrusler.

Og det er nu, indsatsen skal gøres – i morgen kan det være for sent.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.



White paper
Sæt professionel døgnvagt på din it-infrastruktur