Artikel top billede

Vi skal ikke give julegaver til hackerne

Klumme: Vi er nødt til at tage truslerne alvorligt. Og vi kan ikke sætte vores lid til, at teknologien klarer det hele for os.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

En ny undersøgelse lavet af Accenture viser, at it-sikkerhed er den næststørste bekymring hos erhvervslivets topledere - kun overgået af bekymringen for ikke at kunne følge med den teknologiske udvikling og udnytte for eksempel kunstig intelligens til noget forretningsmæssigt positivt.

Det er for så vidt godt, at der – som jeg har efterlyst mange gange før – er ved at komme mere ledelsesmæssig opmærksomhed på risikoen for at blive udsat for cyberkriminalitet.

Spørgsmålet er bare, om sikkerhedsafdelingerne i virksomhederne er gearet til det fokus?

Kan de levere nu, efter at problemet i mange virsomheder i årevis ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed?

Det vil jeg tillade mig at tvivle lidt på.

90 procent af virksomhederne frygter for deres it-sikkerhed

Særligt malware og ransomware er frygtet.

Deepfakes, hvor der for eksempel bliver brugt AI til at lave falske videoer, snyde sig forbi stemmegodkelses-procedurer og så videre er også ved at blive en reel trussel.

Det er en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor nu over 90 procent af virksomhederne frygter for deres it-sikkerhed mere end nogensinde før.

Jeg laver ikke andet end at tale med virksomheder om deres it-sikkerhed.

Og bekymringen og opmærksomheden på ledelsesplan er som nævnt stor, men det er min erfaring, at der bliver gjort for lidt ved sagerne.

De fleste er de senere år blevet klar over, at den generelle uro i verden er øget.

Verdensordenen skvulper for tiden, og det skaber dønninger i Danmark, vi må forholde os til.

Ingen julegaver til hackerne

Jeg vil gerne undgå at være den løftede pegefinger. Men jeg vover alligel:

Lad os nu ikke give julegaver til hackerne.

Få nu lavet den plan for den digitale sikkerhed ude i virksomhederne.

Få lappet hullerne i teknikken og sørg for at uddanne medarbejderne til at være mere opmærksomme på virksomhedens risiko for at blive ramt af cyberkriminalitet og kunne undgå både de gamle travere som malware og ransomware – men også i at kunne spotte og håndtere de lidt nyere trusler som for eksempel deepfakes.

Undersøgelsen viser tillige, at lige efter de "klassiske" trusler fra hackere, vurderer lederne, at truslen om brud på it-sikkerheden via tredjepart – for eksempel leverandører - kommer efter.

På det område føler virksomhedslederne sig endnu ringere stillet, så her er endnu et område at sætte ind på.

Pointen er, at teknologien ikke kan klare det hele for os alene.

Al digital teknologi er omgivet af mulige fejlkilder som for eksempel dårlig datakvalitet, hensyn til lovgivning, menneskelig indblanding og så videre.

Med andre ord betyder det, at fokus bør være på både det menneskelige aspekt, processerne omkring informationshåndtering og så selvfølgelig teknologien.

Både ledelse, sikkerhedsafdelinger og faktisk hele organisationen må mere ned i materien selv.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.