De bedste bundkort

Nye bundkort leveres med masser af faciliteter, som man før skulle købe separate indstikskort til. Ud over integreret grafik, lyd og Ethernet kan man nu få bundkort med USB 2.0, IDE RAID, FireWire, Surround Sound og meget mere. Vi kigger nærmere på et par af markedets mest sofistikerede bundkort.

Grafik og lyd

Konkurrencen er hård på markedet for bundkort. Snesevis af producenter, fortrinsvis fra Taiwan, kæmper om at gøre sig gældende på det trængte marked. Det gælder om at skille sig ud fra mængden, og derfor får bundkortene hele tiden nye faciliteter. Det kan være en fordel for brugerne, for bundkort med integreret teknologi er typisk en del billigere end et skrabet bundkort plus diverse indstikskort.

Det er ved at være reglen frem for undtagelsen at have bundkort med integreret netkort og lydkort. De nye chipsæt understøtter disse funktioner, og det er heller ikke noget problem at købe bundkort med integreret grafik. For lyd og grafik gælder dog, at kvaliteten ikke er nær så høj som den man kan opnå, hvis man i stedet sætter dedikerede PCI- eller AGP-kort i maskinen.

Der vil stadig være et stort marked for kort baseret på high-end lydchips som Audigy fra SoundBlaster og grafikchips som GeForce3 fra Nvidia. Integreret grafik og lyd vil dog efterhånden kunne tilfredsstille de mange, der ikke skal spille de allernyeste spil eller bruge pc'en til professionel manipulering af lyd.

Bundkort med chipsættet nForce fra Nvidia kan byde på grafik i klasse med GeForce2 MX400 og Digital Dolby 5.1 surround sound lyd, og så kan de fleste ikke forlange meget mere. Disse bundkort til AMD-processorer dukker snart op på markedet, de første af slagsen lader til at komme fra MSI.

USB 2.0 og RAID

Så småt er der begyndt at dukke USB 2.0-produkter op, og så skal man selvfølgelig også bruge et bundkort, der understøtter denne standard. Der eksisterer endnu ikke chipsæt med understøttelse af USB 2.0, så indtil videre skal der en ekstra controller-chip til. Med USB 2.0 øges den maksimale hastighed for dataoverførsel over USB fra 12 til 480 megabit i sekundet, og dermed bliver standarden mere oplagt til harddiske, dvd-drev og andre ydre enheder, der kræver en høj båndbredde.

MSI er blandt de første med bundkort, der understøtter USB 2.0. Bundkort-producenten anvender en controller fra NEC på K7T266 Pro2-RU til Athlon og Duron, og der er mulighed for fire USB 2.0-porte og fire USB 1.1-porte. USB 2.0 kræver en driver for at virke, og Microsoft har da også udviklet beta-drivere til Windows 2000 og XP.

MSI Smart Key.
På MSI K7T266 Pro2-RU finder man også et par IDE-stik mere, end man er vant til fra bundkort. Man kan slutte helt op til otte harddiske til de fire IDE-sokler, hvoraf halvdelen er forbundet til en RAID-controller. Med RAID (Redundant Array of Independent Disks) kan man få to harddiske til at arbejde sammen, så man enten kan få forøget ydelsen eller få større datasikkerhed ved at have samme data på to diske. IDE-RAID bliver stadig mere populært på bundkort.

Som det efterhånden er tilfældet med de fleste bundkort er MSI K7T266 Pro2-RU nemt at overclocke. Det kan gøres direkte fra Windows via den medfølgende software.

Hvis man ligger inde med data, som omverden helst ikke skal have fingre i, kan man investere i MSI's Smart Key, der kan fås som ekstraudstyr. Smart Key er et lille stykke elektronik, som stikkes i USB-porten. Uden denne nøgle kan uvedkommende ikke få adgang til pc'en.

FireWire og SPDIF

Med P4B-LX viser ASUS, hvor meget teknologi man kan proppe på et bundkort i størrelsen mikro-ATX. Bundkortet er til Pentium 4 med 478 ben, og det har Intel 845 som chipsæt.

Kortet har integreret Ethernet og lyd, men det er ikke længere noget særsyn. Det er til gengæld de tre porte til IEEE 1394, der måske er bedre kendt som FireWire. Denne standard for dataoverførsel kan klare en hastighed på op til 400 megabit i sekundet. IEEE 1394 bruges primært til overførsel af video, men kan også anvendes i forbindelse med eksterne harddiske og optiske drev.


Her er vi helt tæt på ASUS P4B-LX. Det sorte stik til venstre i billedet er den digitale SPDIF-lydudgang, og til højre for den finder man IEEE 1394.

P4B-LX har også optisk SPDIF-udgang til digital lyd. SPDIF står for Sony-Philips Digital Interface, og hvis man har samme digitale indgang på stereoanlægget, kan man opnå en uovertruffen lydkvalitet, hvad enten man bruger pc'en til spil, afspilning af dvd-film eller cd-musik. SPDIF finder man for øvrigt også på Iwill XP333, der tillige understøtter DDR333 RAM og ATA/133. Dermed burde et system med dette bundkort, der er udstyret med ALi MAGiK1 chipsæt til Athlon XP, kunne sætte nye hastighedsrekorder.

Bundkort som P4B-LX må siges at være rettet mod brugere, der benytter pc'en til redigering af lyd og video. ASUS differentierer sig således fra konkurrenterne ved at tilbyde bundkort, der henvender sig til en særlig målgruppe, og denne tendens vil vi se mere til i fremtiden. Producenterne vil fortsætte med at proppe alverdens teknologi på bundkortene, og med disse eksempler har vi kun skrabet i lakken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere