Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

SAP-topchef advarer EU: Drop nu al den overregulering af AI

Christian Klein, topchef for SAP, advarer om, at øget europæisk AI-regulering vil betyde at virksomheder som SAP vil få svært ved at holde trit med de amerikanske konkurrenter i det store AI-ræs

Europæiske virksomheder risikerer at tabe afgørende momentum i kampen mod de amerikanske tech-giganter, hvis EU overregulerer kunstig intelligens.

Sådan lyder advarslen fra Christian Klein, administrerende direktør for Europas største softwarevirksomhed, SAP, i et interview med Financial Times.

Han påpeger, at Europa vil stå med massive konkurrencemæssige udfordringer, hvis virksomheder i EU bliver pålagt store begrænsninger i, hvilke data de kan bruge til at udvikle nye AI-modeller, mens der samtidig er frit spil i USA.

“Jeg er fuldstændig modstander af den form for regulering af teknologien. Det vil gå ud over den europæiske konkurrenceevne, hvis jeg har bedre mulighed for at teste mine AI-modeller i USA,” siger han i interviewet.

Kæmper med Oracle og Salesforce

Softwarevirksomheder som SAP, Oracle og Salesforce kæmper i øjeblikket om at være de bedste og hurtigste til at integrere kunstig intelligens i deres produkter. Eksempelvis gennem brug af chatbots, der kan handle på baggrund af prompts skrevet i helt almindelig tekst.

Men samtidig udfordres virksomhederne af EU’s omfattende reguleringer. Det gælder GDPR-reglerne, Digital Markets Act og ikke mindst den nye AI Act, der forsøger at regulere de mest kraftfulde store sprogmodeller.

Reguleringen har allerede haft konsekvenser for, hvilke produkter de europæiske forbrugere kan få adgang til. Således har Apple meddelt, at selskabets meget omtalte AI-løsninger, Apple Intelligence, på grund af Digital Markets Act ikke vil kunne bruges på europæiske iPhones.

Meta, selskabet bag Facebook, Instagram og WhatsApp, har af samme årsager ligeledes måttet bremse udrulningen af AI-produkter i EU.

Vender blikket mod USA

I takt med at SAP har skruet op for sin satsning på kunstig intelligens, har selskabet ifølge Financial Times i stigende grad rettet blikket mod USA.

Her har SAP i et forsøg på at tiltrække amerikanske udviklere åbnet såkaldte labs tæt på store californiske universiteter som Stanford, Berkeley og UCLA. Samtidig har SAP også investeret i amerikanske AI-startups som Anthropic og Cohere.

Det øgede fokus på kunstig intelligens har også påvirket selskabets medarbejderstab, hvor et nyt omstruktureringsprogram med fokus på AI ifølge SAP vil få konsekvenser for cirka 10.000 ud af selskabets i alt 110.000 ansatte.

“Hvis vi ikke satsede på kunstig intelligens, og det ikke påvirkede os internt, så ville SAP ikke være konkurrencedygtig længere,” siger Christian Klein til Financial Times.

SAP investerer ifølge Financial Times cirka 15 milliarder kroner i kunstig intelligens hvert år. Det er dog fortsat kun en brøkdel af de trecifrede milliardbeløb, som de helt store amerikanske giganter forventer at investere i området i 2024.