Artikel top billede

Klar tale til Tesla og SAP: Snart skal du tale med dit ERP-system

Klumme: Forretnings-AI er på trapperne. Snart taler du med dit ERP-system ligesom du taler til din bil. AI – og ikke mindst generativ AI – ændrer også jobindholdet for både udviklere, it-arkitekter og alle almindelige brugere. Fuldt udbytte kræver at man overkommer en mental barriere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Jeg havde en Tesla i tre måneder, før min hustru ”lærte” mig at tale til bilen.

Nu siger jeg bare, at den skal folde spejlene ind, rulle vinduet ned, finde en rute til Kalundborg eller spille en EM-sang. Og så gør den det.

Det er nemmere, sikrere og hurtigere. Hvorfor skulle det tage tre måneder?

Fordi jeg dybest set ikke har lyst til at bruge en AI-assistent, og jeg er slet ikke tech-begejstret på den måde.

Min force er at se sammenhænge og så konstruere mig frem.

For en ingeniør er det ligesom lidt snyd, at man bare siger, hvad man vil have, og så får man det.

Men selvfølgelig går det den vej, og logisk nok møder vi det først i vores private forbrugerliv på mobilen og i bilen, men det er også med lynets hast på vej i det professionelle liv.

Tal med dit ERP-system

AI er velegnet til at finde, sammenligne og sortere information, og det er præcis hvad meget administration handler om, og derfor er det også med høj fart på vej ind i virksomheder, organisationer og offentlige institutioner.

Du kommer til at tale til dit ERP-system.

Eksempelvis vil SAP’s over 300 millioner brugere rundt omkring i verden snart kunne tale til deres ERP-data med Joule, SAP’s generative AI-assistent, der så ovenikøbet bliver to-vejs-integreret med Microsofts Copilot.

For almindelige brugere betyder det, at man for eksempel kan sige til ERP-systemet, at det skal lave en rejseafregning, en salgsordre, en rapport eller hjælpe med et udkast til mål for egen personlig udvikling.

Og man kan føre dialogen videre og bede om at få sendt, gemt eller værditilført med andre data.

Generativ AI ændrer it-faget

Vi vil alle sammen kunne opleve disse fordele, men vi skal selvfølgelig overkomme den mentale barriere med at komme i gang. Og så er vi tilbage i indkørslen sammen med min hustru.

Vi købte ikke bilen for at få denne funktionalitet, men nu dæmrer det for mig, hvor smart det egentlig er.

I it-verdenen er vores opgave at hjælpe brugerne med at få disse oplevelser, men vi står selv over for mindst lige så markante forandringer.

GenAI-bølgen vil ændre it-faget.

Nogen spår at generativ AI alene kan løfte udvikleres produktivitet med 30 procent.

I hvert fald er AI meget velegnet til at øge hastigheden i programmering, kvalitetskontrollering og teste af kode.

Et godt eksempel er det seneste samarbejde mellem SAP og NVIDIA, der forbedrer kode-assistance via Joule til de udviklere, som arbejder i SAPs programmeringssprog ABAP.

Digital AI-assistent til it-arkitekten

For it-arkitekter som undertegnede har AI også et stort potentiale.

Det kom jeg til at tænke på forleden dag, hvor jeg var involveret i en sag med en kunde, som efter at have valgt datacenter og softwareleverandør opdagede et tilsyneladende banalt - men show-stoppende - problem med adgangen til at se logfiler.

Det pågældende datacenter gav ikke den mulighed, og den information skulle have været synlig og klar før valget blev truffet.

AI skal ikke træffe beslutningen, men it-arkitekten kan med brug af generativ AI få afklaret alle (eller i hvert fald alle nedskrevne) detaljer, før valget bliver truffet.

Vi kommer nok også til at tale med vores platforme, når vi skal lægge et roadmap.

Vi it-arkitekter får en digital AI-assistent, der kan hjælpe os med at skabe overblik, løse opgaven og levere klar tale.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.