Fuld fart på Radeon

Radeon 7500 fra ATI er klar til at tage kampen op mod grafikkort med Nvidia-chips. Grafikkortet kan konkurrere med de hurtigste GeForce2-kort, men det kan ikke følge med GeForce3. Alligevel kan Radeon 7500 vise sig at være et godt køb.

Radeon på speed

Mens vi venter på Radeon 8500, der er baseret på en helt ny grafikchip fra ATI, må vi tage til takke med Radeon 7500, der reelt er et Radeon-kort på speed. I forhold til de hurtigste af de gamle Radeon-kort er clockfrekvensen sat op fra 183 MHz til hele 270 MHz på grafikchippen. Frekvensen på hukommelsen er hævet fra samme 183 MHz til 230 MHz, og der er tale om DDR RAM, så den egentlige frekvens er dobbelt så høj. RAMDAC er uændret 350 MHz.


Sådan ser det ud, det nye Radeon 7500 grafikkort fra ATI. Som det ses, er der udgang til både analog og digital skærm samt tv.

Både hvad angår hastighed og faciliteter skal Radeon 7500 sammenlignes med en af de hurtige versioner af GeForce2-chippen, eksempelvis den nye GeForce2 Ti. Radeon 7500 er skabt til DirectX 7, mens Radeon 8500 og GeForce3-kort er optimeret til DirectX 8. Det betyder, at der er faciliteter, man med tiden kan komme til at savne i Radeon 7500.

Man kan således godt argumentere for, at Radeon 7500 hører til den afgående generation af grafikkkort, men eftersom software-udviklerne ikke helt kan følge med udviklingen inden for programmeringsgrænsefladerne DirectX og OpenGL, varer det et godt stykke tid, før grafikkort fremstillet med DirectX 7 in mente bliver forældede.

Radeon 7500 har tre forskellige udgange, nemlig til almindelig analog skærm, DVI-I til digital skærm eller analog skærm via en adapter, og endelig S-Video til fjernsynet. Kortet er altså forberedt til de digitale fladskærme, der bliver stadig mere populære.

ATI's HydraVision betyder, at man kan bruge to skærme samtidig på flere forskellige måder, og teknologien virker rigtig godt. Man kan for eksempel tilslutte to analoge skærme eller en analog og en digital skærm, og udvide sit skrivebord til at omfatte begge skærme. Man kan også afspille dvd-film på fjernsynet, samtidig med at man arbejde med et andet Windows-program på computerskærmen.

Testresultater

Vi testede Radeon 7500 ved hjælp af 3DMark2001, der tester grafikydelsen ved brug af 3D-grafik optimeret til DirectX 8, 3DMark2000 optimeret til DirectX 7 samt spillet Quake 3 Arena, der gør brug af OpenGL, i højeste kvalitet. Alle tests blev udført på en 1,2 GHz Pentium III med Windows 2000 i en række forskellige opløsninger med 32 bit farver. I testen har vi sammenlignet Radeon 7500 med grafikkort baseret på GeForce2 GTS og GeForce3, alle med 64 megabyte grafikhukommelse.

I 3DMark2001 har GeForce3 et solidt forspring, som delvist hænger sammen med understøttelsen af flere 3D-effekter. Til gengæld er Radeon 7500 et stykke foran GeForce2 GTS. Mønsteret gentager sig i 3DMark2000, hvor det dog kun er i de høje opløsninger, Radeon 7500 trækker fra GeForce2 GTS. Det er jo også her, det er vigtigst. Også i Quake III Arena holder Radeon 7500 sig pænt mellem GeForce2 GTS og GeForce3.

Radeon 7500 vil kunne opfylde behovet hos langt de fleste, inklusive dem, der bruger pc'en til spil og andre krævende programmer. Det er et hurtigt grafikkort med gode faciliteter til afspilning af dvd og understøttelse af to skærme. Grafikkort baseret på GeForce3 er stadig ret dyre, og hvis prisen på Radeon 7500 kan holdes under 2.000 kroner med moms, er dette grafikkort ikke noget dårligt alternativ.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere