Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nedbrud tvang Toyota-fabrikker i knæ / Nico stod til at score en formue på aktieoptioner, men endte med milliongæld til Skat / Danskerne er vilde med Snapchat: Så mange brugere har appen herhjemme

Nedbrud tvang Toyota-fabrikker i knæ. Nico stod til at score en formue på aktieoptioner, men endte med milliongæld til Skat. Danskerne er vilde med Snapchat: Så mange brugere har appen herhjemme. Saudi Arabisk mand dømt til døden for opslag på Twitter, og så er det i dag 29 år siden, at Adobe fusionerede med Aldus

Ciao venner

Det er i dag torsdag 31. august, og her har du månedens sidste morgen-briefing fra Computerworld.

Denne morgen er det igen Jacob Wittorff, der maske for maske har strikket dagens første nyhedsoverblik klar til dig.

Den første nyhed, som vi har strammet garnet om, er fra Japan, hvor et systemnedbrud betyder, at Toyota har måtte indstille driften på sine fabrikker i et helt døgn.

Nedbrud tvang Toyota-fabrikker i knæ

Et problem med produktionssystemerne tvang tirsdag Toyota til at indstille driften på alle bilgigantens 14 fabrikker i Japan.

Det skriver BBC.

Ifølge det britiske medie betød problemet, at selskabet ikke var i stand til at bestille nye komponenter via systemerne.

Toyota oplyser til BBC, at selskabet arbejder på at finde årsagen til problemer, men at det indtil videre ikke tyder på, at der er tale om et cyberangreb.

Nedbruddet har kostet Toyota et produktions-output på 13.000 biler.

Nico stod til at score en formue på aktieoptioner, men endte milliongæld til Skat

Danske iværksættere kan komme i klemme på grund af en skatteregel, der betyder, at de bliver beskattet af aktiegevinster, der ikke er realiseret.

Det har Berlingske i den seneste tid beskrevet i en artikel serie. Seneste har avisen fortalt, hvordan franske Nico Blier-Silvestri, der gennem 12 år har boet i Danmark og arbejdet i dansk-stiftede tech-startups som Unity og Trustpilot, er blevet ramt af en milliongæld på grund af reglerne.

Gennem sine år i Unity optjente han aktieoptioner, der betød, at han i 2021 havde aktier til en værdi på 14 millioner. Men selvom han ikke havde solgt sine aktier, modtog han alligevel en skatteregning på 6,5 millioner kroner, fordi Skat betragter den urealiserede værdi som lønindkomst.

Fordi Unitys aktiekurs hurtigt faldt igen og aktiernes værdi efterfølgende kun var 4,4 millioner kroner, står han nu med en skattegæld, som han skal afdrage over de næste 23 år.

“Jeg var i chok. Ethvert logisk tænkende menneske vil da sige, at man først skal betale skat, når man har solgt sine aktier og fået penge ind på sin konto. Sådan fungerer resten af verden,” siger Nico Blier-Silvestri til Berlingske.

Danskerne er vilde med Snapchat: Så mange brugere har appen herhjemme

Snap, der er virksomheden bag Snapchat, offentliggør for første gang sine brugertal i Danmark.

Tallene viser, at selskabet har mere end to millioner aktive månedlige brugere på det danske marked, og selvom det i mange år har været set som en app, der især henvender sig til unge mennesker, så er 55 procent af de danske brugere 25 år eller derover.

Den gennemsnitlige danske bruger åbner desuden appen 35 gange hver dag.

På globalt plan har Snapchat 750 millioner brugere.

Saudi Arabisk mand dømt til døden for opslag på Twitter

De mange fodboldstjerner, der i øjeblikket valfarter til den Saudi Arabiske liga bør måske tænke sig om en ekstra gang, før de logger på deres sociale medier.

For en pensioneret saudiarabisk skolelærer ved navn Mohammed bin Nasser al-Ghamdi er ifølge nyhedsbureauet AP netop blevet dømt til døden for sine opslag på det sociale medie Twitter, der i mellemtiden har skiftet navn til X, samt sine aktiviteter på Youtube.

Retsdokumenter inkluderer ifølge AP anklager om at Mohammed bin Nasser al-Ghamdi med sin aktivitet online, hvor han blandt andet har delt kritiske opslag, har "forrådt sin religion," "forstyrret samfundets sikkerhed," "begået sammensværgelse imod regeringen" og "angrebet kongeriget og kronprinsen."

I dag for 29 år siden fusionerede Adobe med Aldus

Adobe og Aldus der begge var store spiller inden for desktop publishing gennemførte deres fusion 31. august 1994.

Aldus stod bag den berømte PageMaker-program, mens Adobe ejede sideopsætningssproget Postricpt.

Dermed sad den nye desktop publishing gigant på to afgørende elementer i det, der er blevet betegnet, som 80'ernes og 90'ernes desktop publishing-revolution.