Pentium 4 med DDR RAM

Flagskibet blandt Intels pc-processorer kan parres med tre forskellige typer af systemhukommelse. Vi har før testet Pentium 4 sammen med RDRAM og SDRAM, og nu er turen kommet til DDR RAM.

Tre RAM-typer

I en tidligere artikel har vi sammenlignet systemer, hvor Pentium 4 blev parret med henholdsvis PC800 RDRAM og PC133 SDRAM. Nu er turen kommet til PC2100 DDR RAM.

I teorien skulle et system med Pentium 4 og DDR RAM være noget hurtigere end et med almindelig SDRAM, men langsommere end et med RDRAM. Med dual-channel RDRAM, som det kendes fra første generation af Pentium 4-pc'er, er den maksimale overførselshastighed mellem processor og hukommelse på 3,2 gigabyte i sekundet. For PC133 SDRAM er tallet 1,06 gigabyte, og for PC2100 DDR RAM dobbelt så meget, nemlig 2,1 gigabyte. Båndbredde er imidlertid ikke alt, for der kan være forskel på, hvor lang tid hukommelsestyper er om at reagere på en forespørgsel fra processoren.

Pointen med DDR RAM til Pentium 4 er dog ikke, at det skulle give nye rekorder. Pointen er at få det bedst mulige forhold mellem pris og ydelse. RDRAM er meget dyrt, mens DDR RAM er til at betale, selv om det stadig er noget dyrere end almindelig SDRAM. Skal man bruge 256 megabyte, kan man finde SDRAM til 200 kroner, DDR RAM til 370 kroner og RDRAM til 900 kroner.

Chipsæt

Blandt de chipsæt, der tillader kombinationen af Pentium 4 og DDR RAM, er ALi Aladdin-P4 og SiS645, der begge understøtter DDR333 RAM. Endnu er det småt med bundkort med disse chipsæt, mens det efterhånden kan lade sig gøre at finde bundkort med Apollo P4X266 fra VIA. Dette chipsæt understøtter DDR266, men et P4X333 er lige om hjørnet.

Apollo P4X266 har været genstand for en del virak, for fremstilling af chipsæt, der understøtter Pentium 4, kræver en licensaftale med Intel. Ifølge Intel krænker VIA patentrettighederne på otte områder med P4X266, og derfor har Intel lagt sag an. Som traditionen tilsiger har VIA straks svaret med et nyt sagsanlæg, hvori det påstås, at teknologien i Intels Pentium 4 faktisk krænker et af VIA's patenter.

Så længe kampen mellem Intel og VIA udspiller sig i retssalene, vil en del af de store bundkort-producenter ikke benytte VIA P4X266. Producenter som ASUS og MSI arbejder tæt sammen med Intel, og de har ikke ønsket at bringe det gode samarbejde i fare ved at tilbyde bundkort med det kontroversielle chipsæt fra VIA.


Azza P4X2-AV med Pentium 4 placeret under den massive køler til venstre og et DDR RAM-modul ovenover.

Vi har fundet chipsættet på bundkortet P4X2-AV fra den taiwanske producent Azza, som ikke just er kendt i Danmark. Bundkortet er med Socket 478 til Pentium 4, og der er plads til tre DDR RAM-moduler. Vi satte en 2 GHz processor og 256 megabyte DDR266 systemhukommelse på bundkortet, og gik i gang med testen.

Testen

I sammenligningen mellem 2 GHz Pentium 4 med PC133 SDRAM, PC2100 DDR RAM og PC800 RDRAM testede vi de tre systemer med GeForce3 grafikkort og en IBM 60GXP harddisk. Styresystemet var Windows 2000, og vi benyttede Content Creation Winstone 2001 og Business Winstone 2001 til test af den samlede systemydelse ved afvikling af en lang række almindelige Windows-programmer.

Resultatet er, som man kunne forvente: Maskinen med DDR RAM ligger sig ret præcist i midten af feltet. Vi fik 66,8 point i Content Creation Winstone og 53,0 point i Business Winstone.

Når det gælder programmer, der gør brug af 3D-grafik, ser billedet nogenlunde lige sådan ud. Scoren blev 6502 point i 3DMark2001, sammenlignet med 7017 point med RDRAM og 6133 point med SDRAM. I OpenGL-spillet Quake 3 Arena klarede maskinen med DDR RAM sig forbavsende godt. Der blev simpelthen sat nye rekorder for antallet af billeder i sekundet, som nåede op på 214 i opløsningen 640x480 ved normal kvalitet. Tallet var 213 for RDRAM og 182 for SDRAM.

Fremtiden

Ydelsen for Pentium 4-pc'er lader altså til at være proportional med båndbredden mellem processoren og systemhukommelsen. Det tyder på, at processoren kan behandle data lige så hurtigt som den bliver fodret med dem, og det vil omvendt sige, at hukommelsen virker som en flaskehals i systemet.

Det problem er der to mulige løsninger på: Hurtigere systembus på processoren parret med hurtigere RAM eller mere af den lynhurtige cache-hukommelse integreret på processoren. Intel har planer om begge disse forbedringer af Pentium 4.

Til januar kommer en ny Pentium 4 med tilnavnet Northwood, og den får dobbelt så meget L2-cache som den nuværende Pentium 4. I tredje kvartal af 2002 bliver bushastigheden på denne processor forøget, idet frekvensen stiger fra 400 MHz til 533 MHz. Begge dele noget, der vil øge ydelsen betragteligt.

Allerede nu kan man dog gøre noget for at få Pentium 4 med DDR RAM til at løbe hurtigere. I testen benyttede vil den mest udbredte DDR RAM med CAS 2,5, men der findes en hurtigere type DDR-hukommelse med CAS 2. Den er blot noget dyrere. Endvidere kan man jo vente på et af de systemer til PC-2700 DDR RAM, der er lige om hjørnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere