Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kunstig intelligens skal bekæmpe økonomisk kriminalitet

FN's Kontor for Narkotika og Kriminalitet anslår, at op til 2 billioner dollars hvert år hvidvaskes gennem verdensomspændende finansielle systemer. Det er intet mindre end 2-5 % af det globale BNP.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

European Banking Federation (EBF) – der forener 32 nationale banksammenslutninger i Europa, der repræsenterer 5.981 banker med omkring 2,6 millioner ansatte – har indgået partnerskab med SAS Institute for at hjælpe finansielle virksomheder verden over med at bremse syndfloden.

Nøglen er gratis masterclasses i ”advanced analytics for AML compliance”. For som EBF CEO Wim Mijs siger: "Hurtigt udviklende forretning og teknologi gør konventionelle metoder til bekæmpelse af hvidvaskning af penge (AML) ineffektive og kalder på en mere innovativ tilgang til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet. Fremtiden for AML er forankret i brugen af innovative teknologier og fælles løsninger, der i praksis forbedrer eksperternes dømmekraft og afslører det fulde billede, når de beskæftiger sig med komplekse kriminelle netværk."

På trods af det stadigt stigende antal rapporter om mistænkelige aktiviteter i EU viser data fra Europol, at ikke mere end 1,1 % af de kriminelle aktiver blev konfiskeret mellem 2009 og 2014. For at bekæmpe denne bekymrende tendens indførte Europa-Kommissionen en ny AML pakke i juli 2021. Blandt ændringerne skal banker og andre forpligtede enheder for første gang overholde en direkte gældende regulering.

En ny europæisk AML-myndighed vil også blive operationel i de kommende år.

Corona åbnede smuthuller

I januar advarede Financial Action Task Force (FATF), den mellemstatslige vagthund for økonomisk kriminalitet, om, at COVID-19-pandemien havde gjort det muligt for kriminelle at udnytte smuthuller i den digitale identitet.

Omkring samme tid undersøgte SAS Institute, KPMG og Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) mere end 850 ACAMS-medlemmer globalt for at måle, hvordan compliance-professionelle justerede deres AML-strategier midt i pandemien.

Den resulterende AML-teknologiundersøgelse, offentliggjort i august 2021, afslørede, at en tredjedel af de finansielle institutioner rapporterede, at de accelererede deres AI og maskinlæringsadoption til AML-overholdelse som reaktion på COVID-19.

Yderligere 39 % angav, at deres AI- og machine learningplaner fortsatte med uformindsket styrke på trods af at pandemien ser ud til at aftage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere