Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Medarbejdere forventer hybrid omstilling – ellers tager de ikke jobbet

Det har længe været svært at tiltrække og fastholde kvalificerede it-medarbejdere, og oven på covid-19 frygter mange arbejdsgivere at de kommer til at miste endnu flere, hvis de ikke omstiller til en mere hybrid og fleksibel arbejdsplads.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En ny undersøgelse fra teknologivirksomheden Poly viser, at 58 procent af virksomhederne i undersøgelsen har problemer med større udskiftning af personale oven på coronakrisen, og at de frygter, at hvis de ikke knækker koden til hybridarbejde, så vil problemet fortsætte for dem.

Det passer med at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i januar har offentliggjort antallet af gange, hvor virksomheder har forsøgt – uden held – at tiltrække nye medarbejdere. Det tal har nået rekordhøjder på 158.000 gange det seneste halve år.

Poly mener, at det kan være et udtryk for et varmt arbejdsmarked eller et udtryk for, at de ansatte har fået nye prioriteter i livet, efter de mange arbejdstimer derhjemme.

Udfordringen er også noget, vi ser i Danmark, og faktisk mener Poly, at udfordringen kan være lidt højere i de skandinaviske lande end i resten af verden.

”Det er vores opfattelse, at udfordringen også gælder Danmark, men der er nogle forskelle. Kigger vi for eksempel på Sverige, har 62 procent af de svenske virksomheder oplevet større udskiftning blandt medarbejderne mod 58 procent i verden. Den lidt højere udskiftning kan skyldes, at det er nemmere at skifte job i Norden, blandt andet på grund af sikkerhedsnettet,” siger Anders Blak Pedersen, nordisk salgsdirektør hos Poly til AOD PRO.

Han påpeger dog også, at i Sverige er det kun 44 procent af arbejdsgiverne, der ikke tror, at de kan fastholde medarbejdere uden hybrid omstilling. Et tal der nok er højt, men dog er lavere end andre steder i verden, hvilket kan skyldes at nordiske virksomheder traditionelt har været foran med digitaliseringen.

Undersøgelsen, der er udført blandt 2500 beslutningstagere i hele verdenen, viser herudover tre årsager til, at det var så svært for virksomhederne at fastholde deres medarbejdere:
• At de fandt et bedre arbejde (19 procent).
• De fik ikke den ønskede fleksibilitet ved hybridarbejde (16 procent).
• De var utilfredse med, hvordan arbejdsgiverne håndterede coronakrisen (9 procent).

Herudover viste undersøgelsen også, at 52 procent af arbejdsgiverne mener, hybridarbejde er midlertidigt, og at det klassiske arbejdsmønster vil blive genoptaget, så snart coronaen er væk.

Stol på medarbejderne

Selvom det kan være fristende at komme med et par hurtige forslag til, hvad virksomhederne skal gøre for at fastholde deres medarbejdere, så mener Poly ikke at det er helt så let.
”Jeg tror ikke, at der er nogen, der har det fulde svar her. Men jeg tror, at en stor del handler om at arbejdsgiverne har tillid til, at medarbejderne gør deres bedste uanset, om de er på kontoret eller ej,” siger Anders Blak Pedersen og fortsætter:

”I Poly har vi i mange år ladet medarbejderne arbejde præcis, hvor de har lyst, og vi kunne se produktiviteten blev lidt højere. Vi af holdt samtaler med medarbejderne om ønsker til udstyr, og gav dem, hvad de havde brug for. Derudover diskuterede vi retningslinjer for onlinemøder, hvor de opfordredes til at sniksnakke nogle minutter inden møderne gik rigtigt i gang.”

Anders Blak Pedersen slutter af med at fortælle, at det ikke behøver være dyrt at omstille sig til hybride arbejdspladser.

Han fortæller, at man kan komme langt med gratis videosoftware, nogle headsets med ANC og kameraer til medarbejderne. Det er også muligt at bruge en formue på at redesigne kontoret med åbne planområder, specielle rum, stillezoner og meget mere.

”Men det handler om at finde et passende niveau ved at tale med medarbejderne om deres behov, og derefter træffe nogle beslutninger, som virksomhederne har råd til,” slutter Anders Blak Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere