Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackere bruger Google Analytics til at stjæle kreditkortkoder

Nu er hackere begyndt at udnytte den populære analysetjeneste Google Analytics til at lænse webbutik-kunders konti for penge. Det afslører sikkerhedsvirksomheden Kaspersky.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intet er mere troværdigt på nettet end den populære webanalysetjenester Google Analytics – ikke sandt? Mnja … så læs denne historie om, hvordan hackere nu benytter sig af metoden web-skimming på en ny, svigefuld måde.

Web-skimming er en populær praksis, som hackerne bruger til at stjæle folks kreditkortoplysninger fra betalingssiderne på netbutikker. Metoden går ud på, at hackerne indsætter ondsindede koder i kildekoden på udvalgte hjemmesider. Denne kode indsamler derefter de data, der er indtastet af de besøgende på hjemmesiden (dvs. betalingskonto-logins eller kreditkortnumre) og sender så de høstede data til den adresse, der er angivet af hackerne i den ondsindede kode.

Går ind i webbutikkers kildekode

For at skjule, at hjemmesiden er blevet angrebet, opretter hackerne ofte domæner med navne, der ligner populære webanalysetjenester, såsom Google Analytics. Når de indsætter den ondsindede kode, er det således svært for webadministratoren at vide, at webstedet er under angreb. Men nu er de blevet endnu mere snu.

For nylig opdagede analytikere fra it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky nemlig en hidtil ukendt metode. I stedet for at omdirigere dataene til selvoprettede domæner, omdirigerer hackerne dem til officielle Google Analytics-konti!

Når hackerne registrerer deres konti på Google Analytics, er det eneste, de behøver at gøre, at konfigurere kontoernes sporingsmodul til at modtage et sporings-id. De indsætter derefter den ondsindede kode sammen med sporings-id'et i websidens kildekode – efter at have hacket websiden – hvilket gør det muligt for dem at indsamle data om besøgende og få oplysningerne sendt direkte til deres egen Google Analytics-konti.

På billedet ser du et eksempel på, hvordan sådan en kodestump ser ud og gemmer sig i en websides htlm-kode.

Ofte bliver det ikke opdaget med det sammen. For da data ikke bliver sendt videre til en ukendt tredjeparts webanalysetjeneste, er det vanskeligt for en webbutik-administratorer at opdage, at webstedet er kompromitteret. For dem, der undersøger kildekoden, ser det ud, som om siden er forbundet med en officiel Google Analytics-konto, hvilket er ganske almindelig praksis for onlinebutikker.

Mange websider er ramt

Mere end en snes hjemmesider i Europa og Nord- og Sydamerika har vist sig at være ramt af denne type angreb.

”Det er en metode, vi ikke har set før, og som er særdeles effektiv. Google Analytics er en af de mest populære webanalysetjenester, og derfor har langt de fleste udviklere og brugere tillid til den, hvilket betyder, at webadministratorer ofte giver tilladelse til indsamling brugerdata. Det gør ondsindede angreb, der indeholder Google Analytics-konti, lette at overse. Derfor skal administratorer være påpasselige med at gå ud fra, at bare fordi tredjepartstjenesten ser ud til at være legitim, så er dens tilstedeværelse i kildekoden det samme,” kommenterer Victoria Vlasova, Senior Malware Analyst hos Kaspersky.

Kaspersky har informeret Google om problemet, der udtaler, at de løbende investerer i opdagelse af spam, oplyser it-sikkerhedsfirmaet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere