Pentium 4 slår Athlon

En pc med en 2 GHz Pentium 4 processor og RDRAM sætter nye rekorder i test. Det er simpelthen verdens hurtigste pc, men den er trods alt ikke meget hurtigere end en maskine med 1,4 GHz AMD Athlon. Udstyret med PC133 SDRAM i stedet for RDRAM bliver pc'en billigere, men også en hel del langsommere.

RDRAM vs SDRAM

Intels Pentium 4 er kommet op på 2 GHz, og nu kan man også bruge processoren sammen med SDRAM. Et nyt Intel-chipsæt med nummeret 845 tillader Pentium 4-bundkort at understøtte almindelig, billig PC133 SDRAM.

Systemer med RDRAM er hurtigere end systemer med SDRAM. Det skyldes båndbredden mellem processoren og hukommelsen. I teorien kan hastigheden for dataoverførsel til og fra PC800 RDRAM komme helt op på 3,2 gigabyte i sekundet, mens tallet er 1,06 gigabyte i sekundet for PC133 SDRAM. Systembussen på Pentium 4 passer perfekt til RDRAM, mens processoren nemt kan risikere at vente på data fra SDRAM.

Man kan undre sig over, at Intel overhovedet vil fremstillet chipsæt til Pentium 4, som understøtter den langsommere SDRAM, men det er simpelthen et spørgsmål om kroner og ører. RDRAM koster nemlig tre-fire gange så meget som SDRAM, og derfor har Pentium 4-systemer hidtil været forholdsvis dyre.

Spørgsmålet er nu, hvor meget den lavere hukommelsesbåndbredde ved brug af SDRAM påvirker systemets samlede ydelse. Det er det, vil har sat os for at finde ud af. Vi har testet to pc'er med en 2 GHz Pentium 4, et Elsa Gladiac 920 GeForce3 grafikkort og en IBM 60GXP harddisk. Det ene system havde 256 megabyte PC800 RDRAM, og det andet samme mængde PC133 SDRAM.

Ny indpakning

Før testen skulle processorerne monteres. I forbindelse med lanceringen af Pentium 4 med en frekvens på 2 GHz fik processoren en ny indpakning. De nye Pentium 4 har fået 478 ben frem for 423, men er samtidig blevet en hel del mindre. Benene er også blevet tyndere, så man skal passe på ikke at bøje dem.


Den nye 478-bens Pentium 4 fylder ikke meget i landskabet, men det gør den tilhørende køler til gengæld. Her er processoren til en forandring anbragt oven på køleren.

De store Pentium 4 med 423 ben fås med frekvenser til og med 2 GHz, mens processorer med højere frekvenser kun vil kunne købes med 478 ben. Ved køb af et nyt Pentium 4-system skal man altså sørge for, at bundkortet er med mikro-PGA478 sokkel, så man senere kan opgradere.

De små processorer fylder ikke meget på bundkortet, men det gør den køler, der skal anbringes oven på. På bundkort til 478-bens Pentium 4 skal køleren monteres ved hjælp af en sindrig plastic-konstruktion, og man må medgive, at det går rimelig nemt med at få køleren korrekt monteret. Desværre er det straks mere besværligt at få den af igen, og plasticbøjlerne har en tendens til at knække.

RDRAM

Systemet med RDRAM blev testet med et Intel mikro-ATX D850MD bundkort med Intels eget 850 chipsæt. Sammen med markedets hurtigste grafikkort og en lynhurtig harddisk er denne pc noget nær verdens hurtigste, og der blev sat adskillige nye rekorder i testcentret.

Vi testede systemet ved hjælp af de sædvanlige testprogrammer, nemlig Business Winstone 2001, der tester den samlede systemydelse ved afvikling af en række almindelige kontor-applikationer, og Content Creation Winstone 2001, der giver et mål for pc'ens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer. Skærmens opløsning blev sat til 1.024x768 med 32 bit farver.

For Business Winstone 2001 blev resultatet 54,5. Det er et godt resultat, men forspringet til en pc med en 1,4 GHz Athlon og DDR RAM er ikke ret stort. Det drejer sig faktisk kun om knap fire procent. Når den nye 1,53 GHz Athlon med Palomino-kerne dukker op om et par uger, skal Intel skrue yderligere op for frekvensen, hvis firmaet stadig vil kunne prale af markedets hurtigste pc-processor.

I Content Creation Winstone 2001 så vi for første gang et resultat på den rigtige side af 70 point, nærmere bestemt 70,5. I multimedie-applikationerne manipuleres der med store filer, og den hurtige RDRAM kommer mere til sin ret. Her er forspringet til Athlon-maskinen steget til lidt over fem procent.

Når det gælder 3D-grafik er Pentium 4 heller ikke dårlig. I 3DMark2001, som måler 3D-ydelsen i programmer, der benytter sig af DirectX, blev resultatet 7.017 i opløsningen 1024x768x32. Det er første gang, vi ser mere end 7.000 point i dette benchmark-program.

I OpenGL-spillet Quake 3 Arena kan man more sig med at få billedet opdateret 213 gange i sekundet ved en opløsning på 640x480 med normal kvalitet. I opløsningen 1024x768x32 ved bedste kvalitet var resultatet 167 billeder i sekundet, og selv i opløsningen 1600x1200 kunne øjet ikke følge med. Her fik vi 84 billeder i sekundet.

SDRAM

Ved at sætte 2 GHz Pentium 4 på et ASUS P4B bundkort med Intel 845 chipsæt kunne vi teste systemydelsen med SDRAM som hukommelse i stedet for RDRAM. Resten af konfigurationen var den samme. Lad det være sagt med det samme: SDRAM frem for RDRAM resulterer i en mærkbar nedgang i ydelsen.

Business Winstone 2001 endte på 51,7 point, mens Content Creation landede på 63,3 point. Det er henholdsvis 5 og 10 procent mindre end tallene for systemet med RDRAM. Bemærk, at RDRAM ikke giver meget i almindelige kontorprogrammer, men en hel del i de tungere multimedie-applikationer. I øvrigt betyder tallene, at systemet er noget langsommere end en pc med den hurtigste Athlon, og sidstnævnte kan fås billigere.

Pentium 4 er stadig uovertruffen i Quake 3 Arena, men i forhold til pc'en med RDRAM er ydelsen faldet med op til 15 procent. Ved de højeste opløsninger er forskellen dog ikke så stor, for her virker grafikkortet som flaskehals i systemet. I 3DMark2001 blev resultatet 6130 point, næsten 13 procent mindre end RDRAM-systemet.

Pc'en kunne for øvrigt overclockes med ti procent ved at skrue op for busfrekvensen. Maskinen kørte uden problemer ved 2,2 GHz.

Ikke godt køb

Hvis man absolut vil have markedets p.t. hurtigste pc, skal man købe en 2 GHz Pentium 4 med RDRAM. Hvad enten der anvendes SDRAM eller RDRAM, er en pc med Pentium 4 ikke noget dårligt system. Man kan endda være ret sikker på, at det bliver bedre med tiden, efterhånden som software-udviklerne begynder at gøre mere brug af SSE2-instruktioner.

Som markedet ser ud i dag, er en Pentium 4-pc dog ikke noget specielt godt køb, og slet ikke med RDRAM. Uanset hukommelsestype er prisen stadig høj i forhold til en lige så hurtig pc med AMD's Athlon.

Hvis man foretrækker en Intel-processor i den stationære pc, er der ingen vej uden om Pentium 4. Hvis man sørger for at købe et system med Socket 478, kan man endda opgradere til en Pentium 4 Northwood, når denne model lanceres senere på året. Den nye Pentium 4 får større L2-cache og bliver dermed en del hurtigere.

Valget mellem RDRAM og SDRAM afhænger af, om der ofte skal flyttes store datablokke frem og tilbage mellem processor og hukommelse. Det vil typisk være tilfældet, når pc'en bruges til grafik, video eller lyd. I så fald er RDRAM en god løsning. Med en mere varieret brug af computeren er SDRAM såmænd godt nok, men måske gør man klogest i at vente, til systemer med understøttelse af DDR RAM kommer på markedet.

Pc'en med RDRAM var venligst udlånt fra Uniteam, mens ASUS-bundkort og PC133 SDRAM fra Kingston var udlånt fra producenterne. Athlon-maskinen var udlånt af AMD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere