1 GHz Duron hurtigere end 1,1 GHz Celeron

Vi tester den nye Duron med kodenavnet Morgan. Duron er blevet forbedret, så nu er AMD's budget-processor ikke alene hurtigere end Intel Celeron, den er faktisk lige så hurtig som en Athlon med samme clockfrekvens.

Morgan

Den nyeste Duron fra AMD ligner ikke forgængerne. Duron med 1 GHz er nemlig baseret på en ny kerne, som har kodenavnet Morgan - også kaldet Duron model 7. Den gamle processorkerne, som anvendes til Duron-processorer med frekvenser på under 1.000 MHz, kaldes Spitfire, og der er faktisk fysisk forskel på processorerne. Blandt andet er selve chippen drejet en kvart omgang på de nye processorer.


Man kan godt se forskel på den gamle Duron til venstre og den nye til højre. Begge er fremstillet med 0,18 mikron aluminiumsteknologi på AMD's fabrik i Texas.

Til forskel fra Spitfire understøtter Morgan instruktionssættet 3DNow! Professional, der i realiteten er det gode gamle 3DNow! instruktionssæt suppleret med de SSE-instruktioner, som også understøttes af Celeron, Pentium III og Pentium 4. Alle disse instruktioner bliver primært brugt i forbindelse med multimedie-programmer, og i sådanne programmer kan understøttelsen af SSE betyde en hel del for ydelsen.

Morgan er tillige udstyret med hardware data prefetch. Denne teknologi går ud på at forsøge at forudsige, hvilke data regneenhederne skal bruge, og sørger for på forhånd at hente dem fra systemhukommelsen til cachen. Teknologien findes også i Athlon 4 til bærbare pc'er, i Athlon MP til servere og arbejdsstationer og i de nye Pentium III med Tualatin-kerne.

Derudover har Morgan fået indbygget temperaturføler, så man kan sikre sig mod overophedning af processoren. I løbet af den næste måneds tid vil vi også se understøttelse af SSE-instruktioner, hardware data prefetch og termisk diode i nye Athlon-processorer til stationære pc'er, men indtil videre må man nøjes med Duron.

Med de nye forbedringer er Duron blevet lige så hurtig som Athlon Thunderbird med den samme clockfrekvens. Står valget mellem en Athlon eller en Duron på 1 GHz, bør man altså vælge den billigste. Til gengæld fås Duron jo ikke med højere frekvens end 1 GHz. Under alle omstændigheder bør man vælge Duron frem for Intel Celeron, for Duron er både hurtigere og billigere.

Testresultater

Vi har testet en 1 GHz Duron på et Asus A7V133-VM bundkort med 128 megabyte PC133 SDRAM, et grafikkort med GeForce2 GTS og en IBM 75GXP harddisk. Bortset fra processor og bundkort er systemet identisk med det, som vi benyttede til den test af 1,1 GHz Celeron, som vi bragte for få dage siden.

Til trods for et forspring på 100 MHz må Celeron se sig slået. Duron-systemet er hurtigere end Celeron-systemet i alle de test, der benytter rigtige programmer til at afsløre ydelsen.

Testprogrammet Sisoft Sandra 2001 røber, at Celeron er hurtigst, når man kigger på antallet af gode gamle heltalsberegninger og beregninger med flydende kommatal, som processorerne kan klare pr. sekund. Resultatet for Duron er henholdsvis 2.830 MIPS og 1.395 MFLOPS, så her er Celeron mellem fire og seks procent hurtigere i kraft af den større clockfrekvens. Processortesten i Sisoft Sandra afslører dog ikke, hvordan processorerne klarer sig ved afvikling af rigtige programmer, og her er resultatet noget anderledes.

Ved hjælp af benchmark-programmet Content Creation Winstone 2001 testede vi pc'ens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer. Resultatet var 40,2 point, og det er fem procent mere, end hvad Celeron-systemet kunne præstere. Business Winstone 2001 tester den samlede systemydelse ved afvikling af almindelige kontor-applikationer, og her var resultatet 33,5 point - en enkelt procent mere end Celeron-systemet.

Til at teste ydelsen ved afvikling af 3D-programmer benyttede vi 3DMark2001, som gav 2.777 point. Det er hele 11,5 procent mere end Celeron-pc'en. I Quake 3 Arena i højeste kvalitet og opløsningen 1024x768x32 blev det til 89 billeder pr. sekund, tre procent mere end konkurrenten.

Konklusion

Testresultaterne tal fortæller, at AMD har gjort klogt i at indbygge understøttelse af SSE-instruktioner i den nye Duron. De røber også noget om, at den kommende Athlon med tilnavnet Palomino, som har samme forbedringer som Morgan i forhold til Spitfire, bliver en pæn sjat hurtigere end den nuværende udgave med kodenavnet Thunderbird.

Selv om Duron i øjeblikket kan slå Celeron, skal man absolut ikke afskrive sidstnævnte processor. Intel Celeron vil nemlig også få en overhaling, efterhånden som Pentium III forsvinder fra markedet. De fremtidige Celeron processorer vil blive fremstillet på basis af Tualatin-kernen, der ligesom den nye Duron har hardware data prefetch. Mængden af L2-cache bliver sandsynligvis også øget.

Endelig er Pentium 4 stadig en joker i spillet. De nye systemer med Pentium 4 er forholdsvis billige, idet man kan benytte SDRAM, og Pentium 4 fås som bekendt med en clockfrekvens på helt op til 2 gigahertz. Sådan en svend kigger vi nærmere på om en uges tid.




IT-JOB

Magasin

IT-projektleder

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Backend-udvikler til Java-baserede microservices
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere