Netbanker udelukker spyware-ramte kunder

Flere store banker i New Zealand lukker nu netbanken for kunder med spyware på deres pc'er. Kunderne kan først logge på, hvis de fjerner spywaren. Så drastiske skridt vil bankerne i Danmark dog ikke tage, oplyser Finansrådet, der ikke mener, at bankerne skal agere som politibetjente.

En række større banker i New Zealand har besluttet at lukke for flere tusind kunders adgang til internetbanken, fordi deres pc'er er inficeret med et spyware-program.

Bankerne Westpac og Bank of New Zealand har orienteret henholdsvis 1.400 og 1.000 kunder om, at de ikke vil kunne logge på deres netbank, før de har renset pc'en. Det skriver avisen New Zealand Herald.

Så langt vil bankerne dog ikke gå i Danmark.

Vil ikke agere som politibetjente
- Det har været oppe at vende, men vi vurderer, at det ikke er en farbar vej, at bankerne skal agere som politibetjente, siger Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet til Computerworld.

Hun peger på, at det kan give anledning til konflikter, fordi der kan være uenighed om, hvad kunden mener, er legitime programmer, og hvad banken kategoriserer som spyware.

I stedet mener bankerne i Danmark, at kunderne selv er nødt til at være opmærksomme på, at der er nogle forholdsregler, de er nødt til at tage.

Der har i Danmark kun været et tilfælde af indbrud i en netbank.

Aflurede kodeord

Beslutningen om at lukke for de spyware-ramte kunder i New Zealand kommer efter, at det for en uge siden lykkedes en hacker at få adgang til bankkonti med en samlet sum af over to millioner kroner.

Hackeren havde på en netcafé-pc installeret en såkaldt keylogger, som registrerer alle tastetryk på pc'en. På den måde havde han fået fat i flere kunders adgangskoder til netbanken.

Nu har flere af de større banker altså lukket for kunder, som har programmer fra amerikanske Marketscore installeret på deres pc.

Marketscores software registrerer brugernes netadfærd og er fra flere sider blevet kategoriseret som decideret spyware.

Biler farligere end hackere

Sammenlignet med falskmøntneri og kreditkortsvindel er netbanker fortsat blandt de absolut sikreste måder at håndtere sine penge, understreger bankerne.

- Folk er mere i fare for at blive ramt af en bil, når de går over gaden, end at blive offer for et hackerindbrud i deres netbank, siger kundechef Shona Bishop fra Bank of New Zealand til New Zealand Herald.

Ifølge bankerne er der ingen kunder, der har fået kompromitteret deres konti som følge af Marketscores software, men bankerne har alligevel valgt at tage deres forholdsregler, skriver avisen.

Relevante link

Vejledning fra ITEK om spyware

It-borger.dk om spyware




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere