Vejen frem for Pentium 4

Fremtiden ser lys ud for Intels Pentium 4. Den 27. august kommer frekvensen op på to gigahertz, og snart kan man benytte processoren sammen med almindelig SDRAM eller DDR RAM. AMD får fornyet konkurrence.

2 GHz

Indtil nu har Pentium 4 ikke været den store succes. Pc'er med processoren har været for dyre, og ydelsen har ikke imponeret i forhold til andre pc-processorer som Pentium III og AMD Athlon. Det har dog ikke givet Intel nervøse trækninger, for chipgiganten har et par trumfer i baghånden.

Pentium 4 er nemlig hurtig til at komme op i omdrejninger, og om et par uger, nærmere bestemt den 27. august, vil en version med en clockfrekvens på 2 GHz blive lanceret. AMD's Athlon har højere ydelse pr. clockcyklus, men alligevel kan rivalen få mere end svært ved at følge med, når Intel skruer op for frekvensen. Pentium 4 er bygget fra bunden til meget høje frekvenser, og det skulle ikke undre, om Intel når 10 GHz, før der skal en helt ny processor-arkitektur til.

Salget af maskiner med Pentium 4 vil også blive hjulpet af faldende priser. Når nye processorer introduceres, falder priserne på de gamle, og prisfaldet sidst på måneden bliver ret drastisk. Dertil kommer, at der er nye chipsæt og bundkort på vej til Pentium 4, der iblandt en hel del, der understøtter PC133 SDRAM eller DDR RAM. Da disse hukommelsestyper er noget billigere end den RDRAM, man i øjeblikket må trækkes med i pc'er med Pentium 4, kan den samlede systempris sættes væsentligt ned.

Chipsæt

Nye typer hukommelse kræver nye chipsæt og dermed nye bundkort. I dag kan man kun købe Pentium 4-bundkort med Intels eget 850 chipsæt, men det vil snart ændre sig. Både VIA, SiS og ALi vil fremstille chipsæt til Pentium 4, og alle tre vil understøtte DDR RAM. Hertil kommer, at Intel også snart er klar med et nye chipsæt til Pentium 4, nemlig 845, der understøtter PC133 SDRAM.

VIA Apollo P4X266 er det første chipsæt til Pentium 4, der understøtter DDR RAM.
VIA har allerede lanceret chipsættet Apollo P4X266, der både understøtter PC133 SDRAM og DDR266 SDRAM. Det er et ret kontroversielt chipsæt, for i modsætning til ALi og SiS har VIA ikke købt rettighederne til at fremstille chipsæt til Pentium 4. Ifølge Intel vil VIA ikke betale prisen. VIA påstår, at firmaet allerede har rettighederne til at benytte Intels teknologi i kraft af en gammel aftale mellem Intel og S3, der senere blev opkøbt af VIA. Endvidere siger VIA, at Intel slet ikke har noget patent på bussen på Pentium 4.

Det er ikke til at sige, om VIA og Intel bliver enige på et tidspunkt, eller om sagen ender i retten. Sikkert er det, at de største bundkortproducenter indtil videre ikke tør benytte chipsættet fra VIA af frygt for repressalier fra Intel. VIA fortsætter ufortrødent produktionen, og senere kommer chipsættet P4M266 med integreret grafik.

De nye bundkort bliver for øvrigt udstyret med en ny sokkel til Pentium 4, der snart bliver produceret med ny indpakning. Inden længe får processoren 478 ben i stedet for 423, men benene kommer til at sidde tættere sammen, så soklen bliver en del mindre end den nuværende. Med den nye sokkel får man også en ny og nemmere metode til at fastgøre køleren på processoren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere