Softwarepatenter får EU's blå stempel

Trods højlydte protester er EU's regeringer nået til enighed om at godkende patenter på software og stå ved det direktivforslag, som blev vedtaget i maj. Både Holland og Polen truede med at trække støtten tilbage, men valgte i sidste øjeblik at nøjes med et forbehold.

Europa er nået et skridt nærmere patenter på software, efter at ambassadører for EU's 25 medlemslande onsdag aften mødtes og blev enige om at gennemføre det direktivforslag, som EU's ministerråd vedtog i maj.

Det oplyser en talsmand for EU.

Direktivforslaget om patenter blev vedtaget med et spinkelt flertal blandt EU's ministre i maj, men siden har flere lande - heriblandt Polen og Holland - truet med at trække deres støtte tilbage.

På mødet onsdag aften var de utilfredse lande dog faldet til ro, og den mest højlydte modstander Polen nøjedes i stedet med at udtrykke sine bekymringer over direktivforslaget.

Også Hollands repræsentant valgte på samme måde blot at udtrykke sine bekymringer.

Hvis Polen havde holdt fast i sin modstand kunne det have betydet, at hele processen blev sat mindst et år tilbage. Landet er derfor kommet under stort politisk pres for ikke at gå mod direktivforslaget på nuværende tidspunkt.

Interoperabilitet

Muligheden for, at forskellige systemer kan tale sammen og udveksle informationer. Blandt andet open source-bevægelsen frygter, at softwarepatenter på formater og protokoller vil umuliggøre interoperabilitet, fordi eksempelvis Microsoft kan patentere Word-formatet.

Teknisk bidrag

Flere europæiske lande er imod patenter alene på software og forretningsmetoder, hvilket er muligt i USA. Derfor er direktivforslaget om softwarepatenter skrevet, så det kræver, at softwaren udgør et teknisk bidrag. Der er dog stor uenighed om, hvor meget betegnelsen "teknisk bidrag" dækker over.
- Alle indså, at (lovgivningen) ikke kommer til at fungere, hvis vi ændrer holdning nu. Det er en kompliceret aftale, og forskellige holdninger er taget med i betragtningerne. Det er på ingen måde en ekstrem aftale, siger en talsmand for det hollandske formandskab, der indtil nytår står i spidsen for EU.

Når patentdirektivet stadigt spøger i EU's Ministerråd, selvom det blev vedtaget i maj, skyldes det, at EU's ministre fortsat mangler formelt at godkende forslaget, der har ventet et halvt år på at blive oversat til EU's 20 officielle sprog.

Efter onsdagens møde skulle det dog være en formsag for ministrene at godkende direktivforslaget om softwarepatenter, som herefter skal tilbage til Europa-Parlamentet.

Her venter flere besværligheder, for Europa-Parlamentet har allerede én gang stillet sig meget kritisk over for patenter på software. Mange af parlamentets forbehold er dog fjernet i det direktivforslag, som EU's Ministerråd er nået frem til, og der er derfor lagt op til flere konfrontationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere