Tetra-kunderne svigter Sønderborg-selskab

Sønderborg-selskabet Damm Cellular Systems må erkende, at det er blevet meget sværere at sælge dets Tetra-basisstationer til store systemleverandører i udlandet. Sidste år blev bruttoresultatet mere end halveret til 31 millioner kroner.

Markedet er hårdt for Sønderborg-selskabet Damm Cellular Systems, der udvikler basisstationer til mobilteknologien Tetra, men nu svigtes af sine udenlandske kunder.

Det seneste årsregnskab viser, at bruttoresultatet ved udgangen af juni var 31,4 millioner kroner - mere end en halvering i forhold til året før.

Overskuddet faldt samtidig markant til ni millioner kroner fra knap 32 millioner kroner regnskabsåret før.

Alligevel skriver selskabet, at både resultatet og den økonomiske udvikling er tilfredsstillende og bedre end forventet.

Mobilteknologien Tetra er specielt udviklet til beredskabet som politi og brandvæsen, og Damm Cellular Systems udvikler de basisstationer, som for tiden er ved at blive stillet op i det meste af Europa for at skabe dækning.

Eksporterer 99 procent

Næsten al salget foregår til udlandet, hvor nogle af de største systemleverandører af Tetra-teknologien sælger basisstationerne videre under eget navn som såkaldte OEM-produkter.

Det område er nu under pres, og Damm Cellular Systems skriver i sit seneste regnskab, at salget "til OEM-kunderne på det seneste har vist en kraftig afmatning og en utilfredsstillende udvikling".

Damm Cellular Systems A/SÅrsregnskab
Millioner kroner2003-042002-03
Bruttoresultat31,464,3
Resultat af primær drift (EBIT)10,744,4
Resultat før skat 12,845,3
Resultat9,031,8
Egenkapital67,358,3
Antal ansatte4044
Selskabet sætter derfor sin lid til to nyudviklede basisstationer, som vil være klar til markedet i begyndelsen af 2005.

De nye produkter vil dog først slå rigtigt igennem i regnskabet for 2005/06, og næste år forventes således kun et moderat resultat.

Tetra-koncern

Blandt kunderne er også søsterselskabet Tetrastar, som har en af to landsdækkende danske licenser til at opbygge et Tetra-mobilnetværk. Selskabet fik i det seneste regnskabsår et underskud på tre millioner kroner.

Tetrastar har siden investeret kraftigt i udbygningen af sit Tetra-mobilnetværk, så det dækker 80 procent af Danmark ved udgangen af 2004, men selskabet mangler fortsat sin første rigtige kunde.

Damm-koncernen ejede også et tredje Tetra-selskab, Niros Communication, hvis knap 70 ansatte udviklede beredsskabsradioer.

Niros gik imidlertid konkurs i juni, hvorefter det blev solgt til Norsk-ejede Telenor Connect, som siden har droppet egenudviklingen af Tetra-radioer i selskabet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den sønderjyske telemillionær Hans Damm, der gennem selskabet Hans Damm Research ejer både Damm Cellular Systems og Tetrastar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere