Netsvindlere slår til i Skandinavien

Svindlere har nu slået til for første gang i et phishing-angreb, hvor maddingen er skrevet på et skandinavisk sprog. Den falske mail udgav sig for at være fra den svenske afdeling af kreditkortfirmaet Eurocard. Samtidig er mængden af den type angreb vokset og bliver sværere at stoppe, fordi de falske sider ofte ligger på private pc'er.

Antallet af svindelnumre på internettet er vokset eksplosivt i efterårsmånederne. Senest har svindlerne slået til i Sverige og Norge mod kreditkortfirmaet Eurocard.

E-mailen er et typisk eksempel på "phishing", hvor en falsk e-mail udgiver sig fra at komme fra modtagerens kreditkortfirma.

I Eurocard-sagen forklarede den falske mail, at modtagerens kreditkort var spærret efter det var forsøgt misbrugt i udlandet.

Indtast personlige oplysninger
Derfor skulle modtageren klikke sig ind på en hjemmeside og indtaste sine personlige oplysninger samt kreditkortinformationen.

Linket i mailen førte til en falsk hjemmeside, der var en kopi af Eurocards hjemmeside.

Ifølge Computerworlds svenske søstermedie, Computersweden, er Eurocard-forsøget det første eksempel på phishing, hvor "maddingen" er skrevet på svensk.

- Det er ikke uventet, at det nu er kommet på et sprog, vi kan forholde os til. Det her er et fuldstændig typisk eksempel på phishing, siger sikkerhedskonsulent Peter Kruse fra CSIS, som nøje har fulgt udviklingen inden for phishing-svindlen.

Alene mellem juli og oktober er denne form for internetsvindel steget med 25 procent, viser en ny opgørelse fra Anti-Phishing Work Group, som registrerer svindelforsøgene.

Kampen mod internetsvindel besværliggøres af, at det nu ofte er pc'er på almindelige ADSL-forbindelser, der lægger ryg til svindel-hjemmesiderne.

Tidligere var det som regel kommercielle webudbydere eller firmaer, som blev hacket, hvorved svindlerne kunne lægge de falske hjemmesider op på serverne.

Det er langt vanskeligere at få lukket en falsk hjemmeside, når den ligger på en privat pc,end en hjemmeside hos et webhotel.

Åbnet bagdør

Mange af de private pc'er er formentligt inficeret med et ondsindet program, som har åbnet en bagdør. Derfor er brugeren ikke selv klar over, at han lægger hus til svindlernes aktiviteter.

- Det kompliceres yderligere af, at bredbånd ikke længere kun er begrænset til lande, hvor der er en god lovgivning på plads, forklarer Peter Kruse.

Han peger på, at der formentligt er samme forbindelse mellem phishing og virus og orme, som antivirusbranchen har fundet beviser for findes til spam.

- Virusbagmændene ved, hvor pengene er. De kompromitterede pc'er bliver solgt på det sorte marked, siger Peter Kruse.

Phishing-mails bliver nu også brugt til at få installeret ondsindet kode på internetbrugernes pc'er, hvor det tidligere først og fremmest har drejet sig om at lokke kreditkortoplysninger direkte ud af modtageren.

Nu lokkes brugeren ind på en hjemmeside under et tilsyneladende plausibelt påskud. Siden udnytter dernæst diverse sårbarheder i brugerens software til at forsøge at installere bagdøre eller andre skadelige programmer.

- Brugerne bliver tvangsfodret med programmer som browser-hijack'ere, der sender dem ind på et falsk websted, næste gang de forsøger at besøge eksempelvis Paypal, forklarer Peter Kruse.

Julen er heller ikke hellig for svindlerne. Der har allerede været et eksempel på et falsk julekort, hvor modtageren blev lokket ind på en side for at læse den elektroniske julehilsen.

I stedet fik modtageren en besked om, at han havde vundet i en konkurrence. For at få udleveret præmien skulle han imidlertid udlevere sine kreditkortoplysninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere