Standard for større harddiske

Ny ATA-standard tillader IDE-harddiske at øge kapaciteten op til 144 petabytes.

Indhold

Producenterne er ved at støde ind i en grænse for, hvor store IDE-diskene kan blive. Med den nuværende ATA-specifikation kan der kun bruges 28 bit til adressering af sektorerne, der hver kan rumme 512 byte. Det giver en øvre grænse på 137,4 gigabyte, og den grænse nås allerede i år.

Sådanne begrænsninger er ikke noget særsyn i industrien. Mange af os husker de problemer, der har været med at få harddiske på mere end 8,4 gigabyte til at virke og før det, hed grænsen 528 megabyte. Disse problemer er løst, og sammen med Compaq, Microsoft VIA med flere er harddisk-producenten Maxtor er da også klar med en standard, der kan øge den maksimale kapacitet til 144 petabytes, hvor en petabyte defineres som 1.000.000.000.000.000 bytes, idet der kan bruges 48 bit til adressering. Før harddiskene bliver så store, hvis det nogensinde bliver tilfældet, støder man dog ind i en grænse i styresystemet, der typisk ikke kan klare mere end 2,2 terabytes. Det skulle vel også være nok til et årti endnu.

Med den nye ATA-standard forøger man også den mængde data, som harddisken med en enkelt kommando kan bede om nemlig fra 131 kilobyte til 33 megabyte. Det kan forbedre ydelsen, når der skal hentes meget store filer for eksempel videoklip fra harddisken.

Én ting er kapacitet, en anden overførselshastighed. Den nuværende ATA-teknologi, hvor data overføres parallelt gennem et fladkabel, kan ikke blive meget hurtigere. Det lader til, at ATA/100 bliver den sidste i rækken af parallelle ATA-standarder, men også på dette område er der håb forude. Afløseren til ATA/100 hedder Serial ATA, som vi har skrevet om i en tidligere artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere