Sexet sag fra Sony

De populære bærbare pc'er i Sonys Vaio-serie er kommet til landet. Den mest spændende af nyhederne er den ultrakompakte SR21K, og den har vi haft under kærlig behandling. Størrelsen er genial til folk på farten, men ydelsen kunne godt være bedre.

Lille og køn

Bærbare pc'er skal være små og lette, og hvis de også er hurtige og smukke, er det et ekstra plus. De fleste vil nok synes om designet af Sony Vaio SR21K, og ikke mange vil brokke sig over størrelsen. Med en vægt på 1,4 kilo og fysiske dimensioner på 26x21x3 centimeter er Sony Vaio SR21K en fiks, lille sag.

Efter størrelsen er batterilevetid den vigtigste parameter, når det gælder de små subnotebooks. Batteriet på SR21K holder såmænd også rimeligt for en så lille og let pc. Testprogrammet BatteryMark viste en levetid på tre timer og et kvarter ved normalt brug.


SR21K er en elegant, lille sag, selvom det ser lidt mystisk ud med det sølvfarvede stykke foran tastaturet

Vaio SR21K rummer en 600 MHz Pentium III processor med SpeedStep-funktion, som betyder, at frekvensen ryger ned på 500 MHz, når pc'en kører på batterier. Det forlænger batterilevetiden. Pc'en har udmærket TFT-skærm på 10,4 tommer med opløsningen 1024x768. Opløsningen er høj i forhold til skærmens størrelse, og det betyder små ikoner og bogstaver, men det er alligevel rart, at opløsningen er den samme, som de fleste kender fra hjemmet og kontoret.

Der er indbygget 56K modem, lyd med højttalere og mikrofon samt S3 Savage/IX grafikchip med otte megabyte RAM. Harddisken er en 10 gigabyte IBM Travelstar, og der er porte til USB, pc card og IEEE 1394 også kaldet FireWire eller iLink. Til gengæld har den lille størrelse den konsekvens, at pc'en hverken rummer cd-drev, diskettedrev eller LAN.

Uden netkort

Der følger et eksternt cd-drev med, og man kan købe et 10/100 LAN-kort som ekstraudstyr for 1.490 kroner ekstra. Det burde dog være indbygget i en bærbar pc af den kaliber. Da pc'en kun har plads til et enkelt type II pc card, kan man ikke være på netværket samtidig med, at man har tilsluttet cd-drevet, medmindre man da bruger et USB netkort i stedet, hvilket begrænser båndbredden.

Tastaturet har alle de taster, man kender fra et almindeligt tastatur. Her er de bare presset sammen til 24 centimeter i bredden, men selv om tastaturet af åbenlyse årsager er småt, fungerer det faktisk vældig godt, og man vænner sig hurtigt til det. Der findes endnu ingen modeller med dansk tastatur, men det skulle komme til efteråret.

Pc'en kan udstyres med Memory Stick, der skal købes separat.
Vaio SR11K kan forsynes med Sonys Memory Stick, og det kan være rigtig praktisk, hvis man i forvejen har enheder, der benytter denne form for hukommelse for eksempel et digitalkamera eller en MP3-afspiller. Det er stort set kun Sony, der benytter Memory Stick i produkterne, og strategien går selvfølgelig ud på at få brugerne ind i Sony-folden ved hjælp af hukommelseskortet, der går igen i mange enheder.

På siden af pc'en finder man en såkaldt Jog Dial, der er endnu en af Sonys egne opfindelser. Med Jog Dial kan man nemt og hurtigt navigere rundt på computeren, når man vel at mærke har vænnet sig til knappens måde at virke på. Dette supplement til musen vil mange sikkert foretrække at slå fra.

Ikke hurtig

Ydelsen imponerer absolut ikke. Pc'en opnår 13,8 point i Business Winstone 2001, der måler ydelsen ved afvikling af en række almindelige kontorprogrammer, og samme score i Content Creation Winstone 2001, hvor testprogrammerne er mere krævende multimedie-applikationer. Det er ikke meget - selv ikke for en bærbar pc.

En stor del af forklaringen på den ringe ydelse skal findes i mængden af hukommelse - 64 megabyte rækker ikke langt under Windows 2000. 128 megabyte RAM er det absolutte minimum, hvis Windows 2000 skal afvikle applikationer på tilfredsstillende måde, og det burde Sony vide.

Undersiden bliver ganske uhyggelig varm under brug, så det bliver faktisk ubehageligt at have den på skødet. Tillige sidder blæseren i bunden af pc'en, så den er let at komme til at tildække, hvilket resulterer i endnu mere varme.

Vaio SR11K koster 18.900 kroner, og det er såmænd ikke så galt. Hvis man er rede til at investere mere end 2.000 kroner ekstra i et netkort og 64 megabyte RAM mere, så bliver pc'en faktisk et helt fornuftigt bekendtskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere