Elektronik skal lænke danske spritbilister

Justitsministeren foreslår en ordning, hvor 150 spritbilister skal afsone deres straf hjemme med elektronisk fodlænke. Det er endnu ikke besluttet, hvilken teknologi ordningen kommer til at bygge på.

Næste år bliver hjemmefængsel efter al sandsynlighed en realitet for 150 dømte spritbilister. Justitsminister Lene Espersen (K) har varslet et lovforslag om en ordning med elektronisk overvågede afsoningspladser.

Det kommer til at ske i forbindelse med et kommende lovforslag om skærpede sanktioner over for spirituskørsel med videre.

En mulighed for elektronisk overvågning er elektroniske fodlænker. Den dømte bliver udstyret med et ankelbånd med en sender, der har kontakt med en radiomodtager i den dømtes hjem, der igen har kontakt med en central computer.

Elektronisk alarm

Hvis den dømte fjerner sig mere end 25 til 40 meter fra modtageren eller forsøger at bryde den elektroniske fodlænke, sender radiomodtageren en alarm til Kriminalforsorgens medarbejdere.

Som en del af ordningen skal den hjemmefængslede fortsat passe sit arbejde, uddannelse og så videre. Det vil kunne lade sig gøre ved at deaktivere alarmen i nøje fastlagte tidsrum.

Løsningen minder meget om en, man har anvendt i Sverige siden 1994, og Justitsministeriet lægger heller ikke skjul på, at den svenske ordning danner udgangspunkt for de danske overvejelser.

Fremmelige nabolande

Også i England og Holland benytter man elektroniske fodlænker, og har gjort det gennem flere år.

I England bruges ordningen hovedsageligt i forbindelse med prøveløsladelser, hvor den enkelte fange vurderes med hensyn til egnethed og efterfølgende overvåges konstant. I Holland har man indført systemet for at aflaste landets fængselsvæsen, der er presset grundet en kraftig stigning i antallet af domme.

I Sverige begyndte ordningen som et frivilligt alternativ for afsonere med domme for spirituskørsel på under tre måneder. I oktober 2001 blev ordningen udvidet med et forsøgsprojekt, hvor indsatte med en fængselsdom på mindst to år fik mulighed for at afsone op til de sidste fire måneder hjemme med en elektronisk fodlænke.

Færre kriminelle

Formålet med forsøget er at gøre det nemmere at resocialisere de kriminelle og dermed mindske antallet af tidligere afsonere, der vender tilbage til kriminalitet. Tre år efter afsoning er tilbagefaldsprocenten på 25, hvis straffen er blevet fuldbyrdet i et åbent fængsel, men kun 10 procent hos dem, der har afsonet med elektronisk fodlænke.

Justitsministeriet har ikke ønsket at uddybe dets pressemeddelelse om elektroniske fodlænker, da ministeriet og Kriminalforsorgen forsat arbejder på indholdet i ordningen med hensyn til både økonomi og valg af teknologi.

Hvorom alting er, anslår Justitsministeriet i pressemeddelelsen, at forsøgsordningen i 2005 vil koste 20,8 millioner kroner at etablere og 19,5 millioner kroner at drive. Derefter venter ministeriet at skulle bruge 39 millioner kroner om året på at holde ordningen i drift.

Læs mere om elektroniske fodlænker i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere