Næste år bliver hjemmefængsel efter al sandsynlighed en realitet for 150 dømte spritbilister. Justitsminister Lene Espersen (K) har varslet et lovforslag om en ordning med elektronisk overvågede afsoningspladser.
Det kommer til at ske i forbindelse med et kommende lovforslag om skærpede sanktioner over for spirituskørsel med videre.
En mulighed for elektronisk overvågning er elektroniske fodlænker. Den dømte bliver udstyret med et ankelbånd med en sender, der har kontakt med en radiomodtager i den dømtes hjem, der igen har kontakt med en central computer.
Elektronisk alarm
Hvis den dømte fjerner sig mere end 25 til 40 meter fra modtageren eller forsøger at bryde den elektroniske fodlænke, sender radiomodtageren en alarm til Kriminalforsorgens medarbejdere.
Som en del af ordningen skal den hjemmefængslede fortsat passe sit arbejde, uddannelse og så videre. Det vil kunne lade sig gøre ved at deaktivere alarmen i nøje fastlagte tidsrum.
Løsningen minder meget om en, man har anvendt i Sverige siden 1994, og Justitsministeriet lægger heller ikke skjul på, at den svenske ordning danner udgangspunkt for de danske overvejelser.
Fremmelige nabolande
Også i England og Holland benytter man elektroniske fodlænker, og har gjort det gennem flere år.
I England bruges ordningen hovedsageligt i forbindelse med prøveløsladelser, hvor den enkelte fange vurderes med hensyn til egnethed og efterfølgende overvåges konstant. I Holland har man indført systemet for at aflaste landets fængselsvæsen, der er presset grundet en kraftig stigning i antallet af domme.
I Sverige begyndte ordningen som et frivilligt alternativ for afsonere med domme for spirituskørsel på under tre måneder. I oktober 2001 blev ordningen udvidet med et forsøgsprojekt, hvor indsatte med en fængselsdom på mindst to år fik mulighed for at afsone op til de sidste fire måneder hjemme med en elektronisk fodlænke.
Færre kriminelle
Formålet med forsøget er at gøre det nemmere at resocialisere de kriminelle og dermed mindske antallet af tidligere afsonere, der vender tilbage til kriminalitet. Tre år efter afsoning er tilbagefaldsprocenten på 25, hvis straffen er blevet fuldbyrdet i et åbent fængsel, men kun 10 procent hos dem, der har afsonet med elektronisk fodlænke.
Justitsministeriet har ikke ønsket at uddybe dets pressemeddelelse om elektroniske fodlænker, da ministeriet og Kriminalforsorgen forsat arbejder på indholdet i ordningen med hensyn til både økonomi og valg af teknologi.
Hvorom alting er, anslår Justitsministeriet i pressemeddelelsen, at forsøgsordningen i 2005 vil koste 20,8 millioner kroner at etablere og 19,5 millioner kroner at drive. Derefter venter ministeriet at skulle bruge 39 millioner kroner om året på at holde ordningen i drift.
Læs mere om elektroniske fodlænker i fredagens trykte udgave af Computerworld.