Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

Regeringen vil samle hele det danske digitaliseringsområde under en enkelt minister

Digitaliseringsområdet skal i dag samles under én minister. Det skyldes blandt andet den stigende risiko for cyberangreb og et behov for at styrke Danmarks konkurrenceevne.

I fremtiden skal hele digitaliseringsområdet samles under én fælles minister.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) i dag i Statsministeriet, hvor regeringstoppen har indkaldte til pressemøde om "den kommende politiske sæson."

Ifølge statsministeren er det nødvendigt at samle alle områder under én minister af hensyn til Danmarks konkurrenceevne, hvor der er behov for mere digitalisering af sundhedsområdet.

Samtidig skal Danmark indtage en international lederrolle inden for kunstig intelligens.

“Vi står i dag i en ny situation, både når det gælder sikkerhedspolitikken og beredskabet. Her skal vi både forberede os på, at konsekvenserne af klimaforandringer bliver mere tydelige, og på den stigende risiko for cyberangreb,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Det står endnu ikke klart, hvad samlingen af digitaliseringsområdet helt konkret kommer til at betyde, men det er i den forbindelse værd at hæfte sig ved, at Center for Cybersikkerhed eksempelvis hører under Forsvarsministeriet i dag.

Glæde hos brancheforening

Meldingen fra regeringen bliver modtaget positivt af brancheforeningen IT-Branchen, der mener, at ansvaret for den danske digitaliseringsindsats har været alt for fragmenteret.

“IT-Branchen har længe efterspurgt, at ansvaret for hele digitaliseringsområdet samles hos én minister,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, i en skriftlig meddelelse.

Hun vurderer blandt andet, at en samling af området vil forbedre mulighederne for, at Danmark kan høste flere digitaliseringsgevinster inden for grøn omstilling og sundhedsområdet.

“Vi mangler stadig at se de mere præcise rammer, som det nye, styrkede digitaliseringsministerium får. Men vores ønske er klart: At vi får en minister, der får muligheden for at være den digitale indpisker på tværs af det offentlige og private, som der er brug for,” siger hun.

Ved pressemødet blev det desuden offentliggjort, at Regeringen vil indstille udviklingsminister Dan Jørgensen (S) som ny EU-kommissær, og desuden vil oprette tre nye ministerier: Et ministerium for national sikkerhed, et ministerium for Europa og et ministerium for implementering af den grønne trepart.