Spar 100.000 kr. på strøm i serverrummet

En dansk arbejdsplads kan spare op mod 100.000 kroner om året ved at sænke serverrummets elforbrug, viser en undersøgelse fra Elsparefonden. Lad være at placere serverrum ved en sydvendt ydermur og brug gratis kulde er blandt de gode råd.

Den dårlige nyhed: Serverrum på en dansk arbejdsplads kan nemt bruge strøm for mellem 100.000 og 200.000 kroner om året.

Den gode nyhed: Mellem en tredjedel og halvdelen af elforbruget kan spares, hvilket betyder besparelser for op mod 100.000 kroner om året.

Det er konklusionen i en undersøgelse fra Elsparefonden og Teknologisk Institut.

De har gennem længere tid nøje fulgt strømforbruget i serverrummene hos ti virksomheder og organisationer, heriblandt TDC Services, Kolding Kommune og Rambøll Informatik.

Serverrummene i undersøgelsen betjente i gennemsnit 430 brugere.

Servere de største strømslugere

Ikke overraskende viser undersøgelsen, at størstedelen - 60 procent - af serverrummets elforbrug går til at holde serverne i gang.

Køleanlæg bruger 30 procent af strømmen, mens lys, skærme og nødstrømsanlæg bruger de sidste 10 procent.

Spar på strømmen

- Udstyr, som ikke kræver køling (telefoncentraler, printere osv.), skal flyttes ud af serverrummet og driften samles på så få servere som muligt.

- En del af kølingen kan erstattes af frikøling med gratis kulde udefra.

- Serverrummet må ikke være placeret ved en sydvendt ydermur eller have vinduer med meget lysindfald.

- Køb hellere dyrere køleanlæg og servere, der har lavere energiforbrug - det betaler sig i længden.

Kilde: Elsparefonden

Undersøgelsen har givet anledning til en række gode råd til, hvordan man kan spare på strømforbruget og få en kontant gevinst.

Først og fremmest handler det om at smide alt unødvendigt udstyr, der ikke kræver køling, ud af serverrummet, heriblandt telefonanlæg, printere og UPS-anlæg.

Dernæst handler det om huske de klassiske dyder, når det kommer til at spare på strømmen.

Det vil sige, at man skal slukke for lys og udstyr, der ikke bruges - for eksempel båndstationer, der kun kører om natten, og skærme, der kører med pauseskærm.

750.000 kr. til gode ideer

Elsparefonden mener, at konklusionerne i undersøgelsen giver anledning til en oplysningskampagne, hvor man skal i dialog med både it-chefen, økonomichefen og den driftsansvarlige.

- Dels tænker it-folkene - fuldt forståeligt - mere på driftssikkerheden end på elforbruget, og dels er vi oppe imod en hårdnakket myte om, at serveren bliver mindre driftssikker, hvis man sparer på strømmen, udtaler projektleder Nadeem Niwaz fra Elsparefonden.

Derfor har Elsparefonden sat 750.000 kroner af til organisationer og virksomheder, der opfordres til at indsende forslag til projekter, der kan være med til at sænke serverrummets elforbrug.

Elsparefonden indgik for to uger siden et samarbejde med IT-Brancheforeningen og en række it-leverandører, som har forpligtet sig til at deklarere alle computere og computerskærmes elforbrug i standby, dvale og drift. Mærkningsordningen skal give en besparelse på 150 millioner kroner over tre år.

Relevante links

Elsparefondens hjemmeside om strømforbrug i serverrum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere