Mobile enheder i front på TechXNY

Luksuriøse lommecomputere og vilde webpads med trådløs internetforbindelse er i centrum på den store IT-messe TechXNY, der har indtaget New York. Den ugelange messe, der før var kendt som PC Expo, byder på mængder af IT-nyheder fra hele verden.

Trådløse lommecomputere

Mandag startede en af verdens største messer for IT-branchen, nemlig TechXNY, der står for Technology Exchange Week New York. Indtil i år har messen heddet PC Expo, men forkortelsen pc sender et forkert signal ud i en tid, hvor den traditionelle pc er ved at blive afløst af andre enheder som lommecomputere, webpads og intelligente mobiltelefoner. PC Expo eksisterer stadig, men er nu del af det mere omfattende TechXNY-show.

Også på denne messe er det de trådløse enheder i alle størrelser og udformninger, der tiltrækker sig størst opmærksomhed. Fra de mindste lommecomputere over webpads til de større Tablet pc'er er det muligheden for at komme hurtigt på internettet, der er i centrum.

Det er stadig et åbent spørgsmål, om den bedste lommecomputer er en PDA (Personal Digital Assistant) med indbygget telefon eller en telefon med PDA-funktioner. Sandheden er nok, at det afhænger af brugerens behov. Sikkert er det, at de mange websider på internettet præsenterer sig bedst på en skærm af en vis størrelse , og her har mobiltelefonerne sine begrænsninger.

Sammensmeltningen af en lommecomputer og en telefon kan eksempelvis se sådan ud. PC-EPhone har noget større skærm, end man er vant til fra PDA'er.
Koreanske Cyberbank har et godt bud på den ideelle digitale følgesvend. Computeren med det lidt klodsede navn PC-EPhone er en kombineret PDA og mobiltelefon, og en trykfølsom 4'' TFT-skærm med en opløsning på 640x480 med 256 farver gør det muligt at se websider i en forholdsvis god kvalitetet. PC-EPhone drives af samme Intel StrongARM-processor, som der sidder i Compaq iPaq, og styresystemet er Windows CE. Man kan forsyne den 300 gram tunge computer med et CompactFlash kort, hvis de indbyggede 32 megabyte RAM ikke er nok. PC-EPhone benytter CDMA-teknologien til telefoni, og den kan derfor ikke bruges i Europa, hvor vi er mere til GSM. Prisen endnu ukendt, men forventes at komme ned under 1.000 dollar.

Hvad enten mobilnettet benytter CDMA eller GSM, er hastighederne for dataoverførsel stærkt begrænsede. Det går noget hurtigere med trådløst netværk efter 802.11b-standarden, og nu kan man også få WLAN-moduler til de nye lommecomputere fra Palm, m505 og m500. Det er Intel-ejede Xircom, der står for de nye moduler. Med nyheden kan Xircom give PDA'er fra både Palm, HandSpring og Compaq adgang til det trådløse netværk.

PaceBook

Det amerikanske firma PaceBlade fremviste en ganske særlig bærbar pc på TechXNY. PaceBook er en pc, hvor hele elektronikken er indbygget i fladskærmen. Sammen med et trådløst tastatur kan den anvendes som en almindelig bærbar pc, men den kan også bruges som håndholdt Tablet pc, som styres med en pen på den trykfølsomme 12,1'' TFT-skærm. Man kan selvfølgelig også bare benytte den som stationær pc med fladskærm og Windows ME eller 2000 som styresystem.


PaceBook som bærbar pc til venstre og som penbaseret Tablet pc til højre. PaceBlade kalder selv pc'en for en Tablet Notebook.

PaceBook er udstyret med en 600 MHz Transmeta Crusoe 5600 processor, og batterilevetiden skulle være hele otte timer ved normalt brug. Cd-drev, dvd-drev og digitalkamera fås som ekstraudstyr. Pc'en vejer 1,7 kilo, og har indbygget modem, Ethernet og lyd. Med det rette pc card kan man komme på nettet uden ledninger, og prisen for herligheden bliver omkring 20.000 kroner.

Webpads

ViewSonic, der ellers kun har gjort det i skærme hidtil, er nu også kommet med på webpad-vognen. To modeller ved navn ViewPad 100 SuperPDA og ViewPad 1000 Tablet PC blev lanceret på TechXNY.

ViewPad 1000 er en 1,8 kilo tung penbaseret Tablet pc med en trykfølsom SVGA TFT-skærm på 10,4 tommer. Pc'en bruger Windows 2000, og den leveres med software til genkendelse af håndskrift. ViewSonic bruger en processor fra Intel i ViewPad 1000, nærmere bestemt en 800 MHz Mobile Celeron, og der er 128 megabyte RAM og seks gigabyte harddisk i maskinen, der kommer på nettet via indbygget trådløst netværk. Webcam, modem og Ethernet hører også til pc'en.


Den Intel-baseret webpad ViewPad 100 er ideel til sofasurfing. Skærmen er på 10 tommer.

Hvis ViewPad 1000 bliver for tung, kan man skifte til ViewPad 100, der kun vejer 1,1 kilo. Her må man nøjes med Windows CE som styresystem og en Intel StrongARM-processor til at drive værket. Hvis man vil afvikle almindelige kontorprogrammer, kan man gøre det på serveren, for ViewPad 100 leveres med software, så den kan bruges som tynd klient. Vil man på nettet uden brug af ledninger, må man investere i et pc card, der kan løse den opgave.

Det er det amerikanske marked, der først får fornøjelsen af ViewPad 100 til 1.099 dollar og ViewPad 1000 til 1.799 dollar. Produkterne bliver lanceret i Europa i forbindelse med forårets CeBIT-messe.

Der bliver lanceret andre webpads på TechXNY, for eksempel WebDT 380 fra DT Research. Denne computer er baseret på en Geode GX1 processor fra National Seminconductor, og den leveres stort set med samme software som ViewPad 100. Skærmen er på 8,4 tommer, og vægten er godt et kilo. Også WebDT 380 kræver et pc card for at komme trådløst på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere