Lukkede netværk skal give vækst i TDC

Med et kommende køb af netværksleverandøren Song Networks har TDC kastet sig ind på det nordiske marked for salg af lukkede it-netværk til firmaer med flere afdelinger. Markedet for såkaldt IP VPN er i voldsom vækst, og TDC vil have sin del af kagen.

Nordiske virksomheder er vilde efter at investere i lukkede datanetværk, og det er blandt de vigtigste grunde til, at danske TDC nu er klar til at kaste 3,3 milliarder kroner efter den svenske netværksleverandør Song Networks.

TDC er allerede markedsleder i Danmark, hvor selskabet ifølge tal fra analysefirmaet IDC sidder på over halvdelen af de danske kunder inden for såkaldt IP VPN.

Men selskabet halter efter konkurrencen i resten af Norden, hvor TDC er svagt repræsenteret med eget netværk. Netop det har Song Networks brugt godt otte milliarder kroner på at opbygge.

På tværs af grænser

Netværket danner grundlag for IP VPN-teknologien, som gør det muligt for en virksomhed at forbinde alle kontorer, butikker og afdelinger i et sikkert datanetværk på tværs af landegrænser.

Med teknologien MPLS er det i højere grad muligt at sikre både kvalitet og båndbredde i netværket.

Ifølge IDC var markedet for IP VPN-tjenester i Danmark sidste år på 283 millioner kroner, og analysehuset forventer en vækst på gennemsnitligt 28 procent om året frem til 2007.

Den vækst vil TDC have del i på nordisk plan, og her er Song Networks en vigtig brik i puslespillet.

IP VPN

Teknologien IP VPN tillader en virksomhed at forbinde alle kontorer, butikker og afdelinger i et lukket datanetværk på tværs af landegrænser.

IP betyder, at trafikken sendes over internettet, mens VPN dækker over, at virksomheden vil opleve netværket som et lukket lokalt netværk - et såkaldt virtuelt privat netværk.

Song Networks benytter teknologien MPLS (Multi Protocol Label Switching), som er på vej til at blive den udbredte standard for private, lukkede netværk.

MPLS bruges til at afgrænse al anden trafik på IP-nettet - herunder også internettrafikken. Teknologien er med til at sikre både kvalitet og båndbredde i netværket.

På en investorkonference i går kaldte koncernchef Henning Dyremose derfor det kommende køb af Song Networks for en af TDC's mest interessante investeringer set fra et strategisk synspunkt.

- Det har i et stykke tid været en del af vores strategi, at vi vil servicere vores erhvervskunder som nordiske kunder, fordi de ser på Norden som et marked, lød det fra TDC-chefen.

Fremtidig it-infrastruktur

Med Song Networks' infrastruktur bliver TDC i højere grad i stand til at tilbyde IP VPN-løsninger med MPLS-teknologien til den type af virksomheder, som gerne vil have et fælles lukket datanetværk for alle afdelinger i de nordiske lande.

Datanetværkene er specielt vigtige for TDC, fordi virksomheder kan bruge de hurtige netværk til blandt andet IP-telefoni, hvilket går ud over TDC's indtjening på telefoni.

I TDC Erhverv mener vicedirektør Morten Brøgger, at netværkene udgør et stort potentiale for mange virksomheder.

- Når vi snakker om erhvervsvirksomheder, så kommer en lang række data- og taletjenester til at køre over virksomhedernes eget netværk. Det giver IP VPN mulighed for, så det er virksomhedernes fremtidige it-infrastruktur, siger han.

Stor vækst hos Song Networks

Regnskabstallene for Song Networks taler sit eget tydelige sprog.

IP VPN er det område, der har oplevet allerstørst vækst i selskabet, og antallet af erhvervskunder på området er steget fra 839 til 1.275 fra første kvartal 2003 til andet kvartal 2004.

Omsætningen på området er i samme periode steget fra 69 millioner kroner til
111 millioner kroner.

TDC forventer, at væksten fortsætter, og det kom frem på gårsdagens investorkonference, at selskabet ikke frygter prisdyk på det konkurrenceprægede marked.

- Priserne på IP VPN er stabile, så de vil fortsætte på mere eller mindre samme niveau som i dag. Der har været konkurrence på området i lang tid, så priserne er ret konkurrencedygtige, sagde Kim Frimer, administrerende direktør i TDC Totalløsninger.

Afløser frame relay

IP VPN er specielt en afløser for teknologien frame relay, som virksomheder tidligere brugte til trafik mellem forskellige lokalnetværk.

Hos IDC mener senioranalytiker Karsten Fogh Ho-Lanng, at IP VPN-teknologien har givet et meget større kundepotentiale, fordi den er både billigere og bedre end forgængerne.

- Da IP VPN begyndte at blive lanceret på markedet for fire år siden, troede man i telebranchen, at væksten skulle komme ved at migrere virksomheder med frame relay over på ny teknologi. Men vi har set helt nye anvendelsesmuligheder for datanetværk, så virksomheder uden datanet også begynder at etablere netværk, siger han.

Som eksempel nævner han detailkæden Fakta, der kort før TDC's købstilbud på Song Networks annoncerede en aftale med netop Song.

Fakta vil fremover benytte Songs danske netværk til at sende Dankort-betalinger, så de undgår at betale en opkaldsafgift for telefonopkald.

Også for mindre virksomheder

Også TDC's Morten Brøgger fortæller, at båndbredden på IP VPN er noget billigere end tidligere løsninger, så selv mindre virksomheder med få medarbejdere kan gøre brug af teknologien til for eksempel hjemmearbejdspladser.

Omsætningen på IP VPN overstiger derfor langt TDC's omsætning på frame relay.

- Jeg vil gætte på, at Danmark er et af de markeder, hvor vi er kommet længst med at flytte kunderne fra frame relay over på IP VPN, siger Morten Brøgger.

Ifølge IDC sad TDC på over halvdelen af markedet for IP VPN-tjenester i 2003, mens Telia og Song Networks hver havde omkring 15 procent af markedet.

Herefter følger mindre spillere som Tele2, MCI - det tidligere Worldcom - og den type af virksomheder.

Netop selskaber som MCI kan vise sig at være en udfordring for TDC. Godt nok kan TDC med købet af Song Networks få et nordisk netværk, men det er stadig langt fra det verdensomspændende netværk, som eksempelvis MCI kan tilbyde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere