Intel-chef: Fremtiden tilhører to-i-en-chips

De næste generationer af pc-processorer skal kunne gøre flere ting på samme tid langt bedre end i dag. Det er vejen til mere regnekraft og Intels nye fokus, lyder budskabet fra en af Intels topchefer Paul Otellini, som på konferencen Intel Developer Forum har erklæret megahertz-kapløbet for dødt.

To hjerner tænker bedre end én. Den talemåde har Intel taget til sig og skrinlægger nu reelt tidligere tiders kapløb om megahertz.

Som ventet præsenterede en af Intels topchefer Paul Otellini tirsdag Intels første processor med to kerner - en Itanium 2 - i forbindelse med sin tale på konferencen Intel Developer Forum.

To kerner i samme processor svarer næsten til to separate processorer, men i forhold til to-processor-systemer skal de to kerner dog deles om en række funktioner på chippen.

- Hele vores fremtidige produktudvikling vil fokusere på parallel databehandling. Det vil inkludere processorer med flere kerner, virtualisering og en fortsat udvikling af hyper threading, lød det i Paul Otellinis tale ved konferencen.

Bærbare og servere først

Intel forventer, at det først og fremmest vil være servermarkedet, hvor de såkaldte dual-core processorer vil vinde indpas.

Men også i bærbare pc'er regner Intel med, at denne teknologi hurtigt vil få solidt fodfæste. I 2006 forventer Intel, at 75 procent af de solgte processorer til servere og bærbare vil have to kerner.

Det stationære pc-marked vil ifølge chipgigantens forudsigelser halte lidt efter, hvor knap halvdelen af processorerne vil have denne teknologi.

Pris-problemer

På især server-fronten står både Intel, men også konkurrenten AMD, over for et problem i forhold til mange softwarefirmaers måde at opgøre licenserne.

Flere producenter af eksempelvis databasesoftware opgør prisen på licensen som en pris per processor. Det vil sige, at kunden betaler for hver processor, som softwaren skal afvikles på.

Flere andre chipproducenter har også processorer med flere kerner, men nu er licens-problemstillingen altså også dukket op på pc-platformen.

- Intel er nødt til at påtage sig lederrollen i at finde ud af, hvad der skal ske med per-processor-licensmodellen, som er standarden for de fleste softwareleverandører, siger analytiker Gordon Haff fra analysefirmaet Illuminata.

Forvandling af pc-processoren

Med de to førende chipproducenter til pc-platformens seneste tiltag har pc-processoren undergået den største forvandling i nyere tid gennem det sidste års tid.

Intel åbnede reelt ballet allerede i 2002 ved at indføre sin Hyper Threading-teknologi, som giver systemer med én processor hardware-mulighed for at køre parallelle program-tråde samtidigt.

AMD har til gengæld førertrøjen, når det gælder overgangen fra 32 bit-teknologi til 64 bit på almindelige pc'er.

AMD's succes med sine Opteron og Athlon 64-processorer fik Intel til i vinter at hoppe med på AMD's 64 bit-vogn.

Nu lancerer de to konkurrenter altså stort set samtidig processorer med to kerner, som sætter endnu en tyk streg under, at de to selskaber har skrinlagt de seneste årtis megahertz-kapløb.

Samtidig har også forbindelserne til resten af pc'en fået en overhaling. AMD har med Hyper Transport radikalt ændret den traditionelle bus-arkitektur.

Intel har til gengæld skruet op for frekvensen og er den første af de to, som understøtter PCI Express, som først og fremmest udvider kapaciteten i forhold til kraftige grafikkort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere