Mange afløsere til Napster

I løbet af sensommeren bliver Napster stueren. Det skal være slut med at hente ulovlig musik gennem tjenesten. I stedet skal man til at abonnere for at få glæde af den digitale musik. Andre programmer er dog parate til at overtage Napsters rolle som formidler af store mængder gratis filer, hvoraf mange er beskyttet af ophavsret.

Nye filtre

Man kan stadig finde ulovlig musik ved hjælp af Napster, men nye filtre har gjort det langt vanskeligere end før. Derfor er brugen af Napster faldet med 90 procent, men det bekymrer ikke firmaet bag applikationen synderligt. Det har nemlig skiftet strategi, så nu skal Napster forvandles til en egentlig kommerciel forretning, og om nogle måneder skal man til at betale abonnement for at hente MP3-filer med programmet.

Før firmaet Napster kan bevise, at de nye filtre virker efter hensigten, så ulovlig musik er helt fraværende, vil musikindustrien ikke røre firmaet med en ildtang. Musikgiganter som EMI, AOL Time Warner og Bertelsmann har efterhånden indset, at distribution af musik over internettet ikke kan undgås. De har i fællesskab dannet selskabet MusicNet, der udbyder musik i elektronisk form, og de vil gerne lade Napster sælge musikken - men altså ikke før filtreringsteknologien har vist sit værd.

Napster har bedt firmaerne Loudeye og Gracenote om hjælp til at forbedre filtrene ved brug af digitale "fingeraftryk" og lister over millioner af musiknumre. Det betyder blandt andet, at tricks som at stave kunstnernavne eller musiknumrene forkert, ikke længere virker.


Man kan ikke længere bruge Napster til at finde musik af populære kunstnere som Madonna og The Beatles - heller ikke, hvis man "kommer til" at stave forkert. Brødrene Olsens største hits kan dog stadig hentes ned i dybt ulovlige versioner.

Flere programmer

Selv om man har købt og betalt musikken, må man stadig ikke kopiere den, hvis det står til musikindustrien. Derfor prøver industrien at lave aftaler med producenter af cd-brændere og software dertil om at vanskeliggøre kopiering af musik over på cd'er. For eksempel har pladeselskabet EMI lavet en aftale med Roxio, der producerer den populære Easy CD Creator brænder-software, om at udvikle en teknologi, som forhindrer brænding af musik-cd'er, med mindre brugeren har fået (eller købt) tilladelse fra rettighedshaverne.

Denne måde at imødegå piratkopiering kan vise sig mere effektiv end blokering af filer i Napster. Ulovlig distribution af musik og andre former for digitalt materiale, der er beskyttet af ophavsretten, vil eksistere lige så længe som internettet selv. For dem, der nægter at betale for andre menneskers arbejde, vil der altid være muligheder for udveksling af disse filer.

Hvor Napster står af, tager andre tjenester over. Gratis applikationer som iMesh og KaZaA, for blot at nævne nogle få af slagsen, kan benyttes til at udveksle alle slags filer, og de byder ofte på flere og smartere funktioner end Napster. For eksempel kan afbrudte downloads genoptages på et senere tidspunkt.


Med programmer som KaZaA kan man udveksle alle slags filer med andre brugere uden de store problemer. I dette tilfælde deles mere end 166.000 brugere om 13 millioner filer, der samlet fylder knap 60.000 gigabyte.

De nye programmer fungerer efter peer-to-peer-princippet, hvor alle tilsluttede computere er ligestillede, og der ikke findes nogen central server. Hver bruger lader blot en mappe på harddisken være åben for alle andre i netværket, og når der søges efter filer, distribueres søgning ud på netværket. Fraværet af en central server gør det svært at lukke for ulovlig brug af netværket. Der er selvfølgelig sikkerhedsmæssige problemer forbundet med at lade fremmede mennesker få adgang til éns computer, men det lader ikke til at afskrække de millioner af brugere, der allerede har hentet de nye programmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere