20 timers musearbejde om ugen giver skader

20 timers musearbejde om ugen giver betydelig risiko for skader og gener som snurrende fingre og håndled, viser en ny undersøgelse. Der er dog håb forude, for undersøgelsen konkluderer samtidig, at skaderne går over igen, hvis man varierer sin arbejdsstilling.

Blot 20 timers arbejde med mus om ugen medfører betydelige risici for museskader, viser en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

Ifølge undersøgelsen betyder de 20 timers arbejde, at risikoen for få symptomer på karpaltunnelsyndrom, populært kaldt KTS-syndrom, øges to til tre gange.

Mange it-folk kommer hurtigt over en 20 timers musearbejde om ugen, men undersøgelsens konklusion skræmmer ikke IT-Brancheforeningen.

- Virksomhederne skal tænke mere på at få varieret arbejde, end de forestiller sig. Men det er også op til medarbejderne at tage de pauser, de skal have, siger kommunikationschef Henrik Egede.

Øget risiko

Undersøgelsen er blevet til i samarbejde mellem de arbejdsmedicinske klinikker ved Herning Sygehus, Amtssygehuset i Glostrup og Odense Universitetshospital.

Den konkluderer, at muse- og tastaturarbejde i de fleste tilfælde ikke giver KTS-symptomer, men viser samtidig, at der var en sikker øget risiko ved brug af mus mere end 20 timer om ugen.

Andre faktorer som køn, rygning og hvordan arbejdet og arbejdspladsen blev opfattet, spiller også ind.

KTS-syndrom skyldes en påvirkning af håndens midternerve og viser sig som smerter og følelsesforstyrrelser på fingrene. I yderste konsekvens medfører KTS nedsat styrke og bevægelighed, især i tommelfingeren.

Kan helbredes

Undersøgelsen giver dog håb til de mange danskere, der er ramt af museskader.

I langt de fleste tilfælde vil symptomerne nemlig forsvinde, hvis man laver om på sine arbejdsforhold.

Henrik Egede opfordrer derfor ledere og medarbejdere til at sørge for variation i arbejdet, også selv om det primært består i at sidde foran en computer.

- Alt arbejde skal kunne varieres. Man udvikler sig ikke, når arbejdet er ensidigt, og det er jo dér, at skaderne opstår, siger han.

Undersøgelsen er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse, der blev gennemført for et år siden og omfattede næsten 7.000 danskere.

Relevant link

Undersøgelsen i Ugeskrift for Læger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere