Google var kanten af loven, da selskabet udstedte 30 millioner aktier til selskabets ansatte uden at fortælle det til myndighederne.
Salget til medarbejderne sker, netop som Google planlægger at udbyde aktier for 20,9 milliarder kroner inden Google bliver noteret på Nasdaq-børsen.
Det er endnu uvist, om det måske ulovlige salg betyder, at Googles debut på det åbne aktiemarked vil blive udsat eller forhindret af ?forglemmelsen?, men firmaet agter at komme på markedet, så snart det overhovedet er muligt.
Det er planen, at der skal udbydes 24,6 millioner aktier ? og at de skal auktioneres bort.
Dyrt at købe tilbage
Google har indrømmet transaktionerne, der fandt sted mellem september 2001 og juni 2004.
Google tilbyder nu at købe de ulovlige aktier tilbage, men til en langt lavere pris end deres pålydende, da de blev solgt. Det bliver en dyr fornøjelse og vil koste Google 158 millioner kroner.
Det er dog blot et greb i lommen for søgemaskinefirmaet, der har en egenkapital på omtrent tre milliarder kroner.
Google erkender, at selskabet risikerer at blive at blive sagsøgt af de 1406 aktionærer, der har købt de glemte aktier. En anden risiko er, at de simpelthen vælger at beholde aktierne eller sælger på det åbne marked.
Risikerer bagslag
Aktierne blev i sin tid solgt i et såkaldt hollandsk lotteri, hvor den mulige køber indikerer et antal aktier, vedkommende er interesseret i at købe og hvilken pris, han er villig til at give.
Det skete for at give ansatte og mindre investorer bedre mulighed for at byde. Men det betyder også en reel risiko for at overvurdere aktierne, der så falder i pris, når de rammer markedet.
Google kan komme på Nasdaq allerede i næste uge, når auktionen er overstået. Der bliver udbudt 14,1 millioner af Googles egne aktier og 10,5 millioner aktier fra aktionærerne, i alt ni procent af firmaets samlede aktiebeholdning.
Søgemaskinen udfører 200 millioner søgninger ? om dagen.