IBM dropper patentkrav mod Linux

Selvom Linux sandsynligvis overtræder adskillige IBM-patenter, nægter it-mastodonten at spille med musklerne, fordi selskabet mener, at det er vigtigere at have et innovativt udviklingsmiljø end at have ret. Andre skruer dog bissen på.

IBM vil vende det blinde øje til, at Linux efter alt at dømme overtræder adskillige af selskabets softwarepatenter.

- Jeg tror på den positive indvirkning, Linux-miljøet har på innovation, og jeg kan forsikre om, at vi ikke har intentioner om at forfølge vores patenter, når det gælder Linux-kernen. Med mindre, naturligvis, at vi er nødt til at forsvare os, sagde Nick Donofrio, vicedirektør i IBM, da han onsdag talte på Linuxworld i San Francisco.

Fælles front mod krav

Han benyttede lejligheden til at opfordre hele it-branchen til at gøre fælles front mod anklager om overtrædelse af patenter og at løse problemerne, når de dukker op.

Det gør de nu, for en ny undersøgelse tyder på, at Linux sandsynligvis overtræder 283 patenter, hvor af de 27 tilhører Microsoft.

Nick Donofrios udtalelser er en direkte kommentar til OSRM, Open Source Risk Management, der står bag undersøgelsen. Firmaet forsikrer it-virksomheder mod erstatningskrav for brud på ophavsretten - i Linux.

Donofrio ser innovationssamarbejde som vejen frem for branchen - også udenfor branchen, hvor åbenhed på tværs får folk til at redefinere ejendomsret over ideer og istedet se på det mest fordelagtige for brugeren. For IBM handler det om at finde balancen mellem ejerskab og innovation.

- Vi hos IBM vil gøre alt i vores magt for at ramme den balance, siger Nick Donofrio.

Skræmt væk fra Linux

Men det ser ikke ud til, at åbne miljøer bliver den officielle standard lige foreløbig.

Et nyt EU-direktiv, der vil stramme patentreglerne op, har allerede sat sig spor. Inden direktivet overhovedet er vedtaget, har München bremset sine planer om at lade samtlige 14.000 computere i det offentlige overgå til Linux.

Det er sket, fordi man er bange for at overtræde en række patenter. Man har ellers ikke ladet sig skræmme af for eksempel Microsoft, hvor administrerende direktør Steve Ballmer personligt har forsøgt at stoppe projektet.

Nick Donofrio henstiller til regeringer og private virksomheder at fremelske og støtte innovationsmiljøer og åben udvikling, fordi det skaber grobund for sund konkurrence.

- Hvorfor? Det skaber jobs, siger Donofrio og henviste til undersøgelser, der peger på, at op mod 91 millioner jobs vil blive skabt i de kommende år på verdensplan.

- Man behøver ikke være rocket scientist for at regne ud, at de bedste jobs går til lande, der har de bedste innovationsmiljøer. Dem, der hæger om lukkede miljøer, hæmmer innovationen. Når der er kunstige barrierer, kan innovative løsninger ikke trives, mener Nick Donofrio.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere