Mobil Athlon 4 lanceret

AMD har lanceret en ny processor ved navn Athlon 4. Processoren er kun til bærbare pc'er, og den fås med clockfrekvenser på op til 1 GHz. Der er også kommet nye mobile Duron-processorer.

Minder om Athlon

AMD kunne ikke vente til tirsdag med at lancere en ny processor ved navn Athlon 4, som vi ellers havde spået i en tidligere artikel. Den mobile Athlon 4 samt den nye mobile Duron vil snart være at finde i bærbare pc'er fra Compaq, og andre producenter følger efter.

Mens Athlon 4, der ellers er kendt under kodenavnet Palomino, lanceres med clockfrekvenser på 1 GHz samt 950, 900 og 850 MHz, kommer den mobile Duron med 850 og 800 MHz. Udover en mindre L2-cache har Duron stort set de samme faciliteter som Athlon 4, men de to processorer henvender sig til to forskellige markedssegmenter, på samme måde som det er tilfældet med Intel Pentium III og Celeron.

Athlon 4 ligner andre Athlon-processorer til forveksling, og den benytter også Socket A.
Rent arkitektonisk minder Athlon 4 meget om de Athlon-processorer, man kender fra stationære pc'er, og begge er da også produceret med 0,18 mikron kobberteknologi. Athlon 4 har en halv million flere transistorer og fylder otte kvadratmillimeter mere end Athlon Thunderbird, så rent fysisk er der ikke den store forskel. Alligevel skulle Athlon 4 bruge 20 procent mindre strøm end Athlon Thunderbird.

Selv om Athlon sælges med busfrekvenser på 200 eller 266 MHz, bliver Athlon 4 kun lanceret med en busfrekvens på 200 MHz.

I forhold til Athlon Thunderbird byder den mobile Athlon 4 på tre store nyheder. For det første er Athlon 4 beregnet til bærbare pc'er, og derfor er der tilføjet avanceret strømstyring i form af AMD's PowerNow!-teknologi. Det betyder, at processoren løbende ændrer clockfrekvens alt efter behovet, når pc'en kører på batterier. Dermed kan man forlænge batterilevetiden med op til 30 procent. Spændingen til processoren varierer mellem 1,2 og 1,4 volt, og strømforbruget kommer ned i nærheden af to watt i gennemsnit ved afvikling af typiske kontorapplikationer.

PowerNow! kendes fra de mobile processorer i AMD's K6-serie, men teknologien er blevet forbedret, så clockfrekvensen skifter hurtigere og strømbesparelsen bliver større. I forvejen er PowerNow! langt bedre end Intels SpeedStep-teknologi, hvor der kun kan veksles mellem to forskellige clockfrekvenser.

Athlon 4 bliver også udstyret med en termisk diode som sikring mod overophedning.

Nye instruktioner

Den anden større nyhed er hele 52 nye instruktioner til 3DNow!-instruktionssættet, der forfremmes til at hedde 3DNow! Professional. Understøttelsen af de mange nye instruktioner skal forbedre processorens ydelse ved afvikling af multimedia som 3D-grafik over nettet og digital 3D-lyd.

3DNow! Professional, der består af 107 instruktioner i alt, er AMD's svar på Intels SSE og SSE2. Fordelen ved disse instruktionssæt er først og fremmest, at processoren kan få besked på at udføre den samme instruktion på flere data på én gang, og dermed spares nogle clockcyklusser.

Den sidste nyhed er hardware data prefetch. Eftersom processorkernen kører med langt større frekvens end systemhukommelsen, vil hukommelsen ofte virke som flaskehals i systemet. Det skal data prefetch-teknologien forhindre ved at forudsige, hvilke data processoren vil få brug for og hente dem fra hukommelsen, så de er klar til brug. Det betyder højere ydelse.

Både Duron og Athlon 4 til bærbare pc'er vil have 3DNow! Professional og data prefetch. Ifølge AMD betyder forbedringerne en forøgelse af ydelsen på cirka ti procent i forhold til de nuværende Athlon og Duron-processorer, og de mobile Pentium III og Celeron-processorer bliver overhalet godt og grundigt.

Stationære og dual

Athlon 4 har været længe undervejs. Processoren er blevet demonstreret adskillige gange i det sidste års tid. Den mobile Athlon 4 er kun første udgave af processoren, der kommer i en version til dual-systemer, altså arbejdsstationer og små servere, senere i dette kvartal og i en version til almindelige stationære pc'er i tredje kvartal. Til den tid kan vi forvente en del højere clockfrekvenser end de noget skuffende 1.000 MHz.

Den nye Duron med kodenavnet Morgan bliver også lanceret til dual-systemer og stationære pc'er i løbet af anden halvdel af året.

Athlon 4 til bærbare pc'er benytter Socket A ligesom alle andre Athlon og Duron, men på grund af understøttelsen af PowerNow! og en lavere spænding kan den mobile version ikke umiddelbart benyttes på de nuværende bundkort i stationære pc'er.

Prisen for Athlon 4 er 425 dollar for den hurtigste model, og det er et godt stykke under de 722 dollar, Intel forlanger for sin 1 GHz mobil Pentium III. De forholdsvis lave priser kunne være startskuddet på en priskrig på det mobile marked. Siden lanceringen af Athlon har der været priskrig mellem Intel og AMD på det stationære marked, mens Intel har haft monopolagtig status på markedet for kraftige stationære pc'er. Det bliver der lavet om på nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere