AMD løfter sløret for de næste processorer

På AMD's generalforsamling for aktionærer blev nogle af firmaets fremtidsplaner afsløret. Frem til slutningen af 2002 vil Athlon-kernen gennemgå tre store forbedringer, og AMD vil også satse på processorer til bærbare pc'er, arbejdsstationer og servere i alle størrelser.

Fremtidens Athlon

Opfindsomheden vil ingen ende tage, når det kommer til kodenavne for kommende processorer fra AMD. Ord som Palomoni, Morgan, Thoroughbred, Appaloosa, Barton, Sledgehammer og Clawhammer fløj gennem luften, da AMD holdt generalforsamling i sidste uge.

Det er AMD's planer for de kommende par år, der gemmer sig bag de kække kodenavne. De nye processorkerner, der skal gøre Athlon og Duron hurtigere i løbet af 2001, hedder Palomino og Morgan, og i 2002 vil AMD skifte til 0,13 mikron teknologi, hvilket igen betyder hurtigere chips med kodenavnene Thoroughbred og Appaloosa.


Sådan er AMD's planer for den nærmeste fremtid, når det gælder processorer. Snart vil der komme Athlon til bærbare pc'er, og sidst i 2002 kommer der 64-bit processorer til store servere.

Sidst i 2002 indføres en ny produktionsteknologi ved navn Silicon on Insulator (SOI), der er udviklet af IBM, men som AMD har fået lov til at benytte. Her kommer kodenavnet Barton ind i billedet. SOI giver bedre isolering af transistorerne, og det betyder mindre spild af strøm og derfor hurtigere chips med mindre varmeafgivelse.

Bærbare pc'er

Alle de nye 32-bit processorer kommer også i mobile udgaver, og de første Palomino til bærbare pc'er er allerede sendt ud til pc-producenterne. Det varer ikke længe, før der vil blive annonceret bærbare pc'er med 1 GHz Athlon Palomino.

De mobile processorer vil være udstyret med PowerNow!, der er en avanceret strømstyringsfunktion, som sørger for, at processorens clockfrekvens aldrig er højere end nødvendigt. Hvor Intels SpeedStep-teknologi kun byder på to forskellige frekvenser, alt efter om den bærbare pc kører på batterier eller ej, kan processorer med PowerNow! regulere frekvensen i mange trin med 50 eller 100 MHz ad gangen.

Efter den mobile udgave af Palomino vil vi se en udgave af processoren, der er beregnet til arbejdssystemer og servere med to processorer. Disse dual-maskiner kommer på markedet før sommeren. Først i anden halvdel af 2001 kommer afløseren til Athlon Thunderbird til stationære pc'er.

Hammer udskudt

Ligesom Intel har AMD måtte se i øjnene, at det ikke er helt ligetil at fremstille 64-bit processorer. AMD's Hammer-familie, der svarer til Intels Itanium, skulle oprindeligt have set dagens lys i fjerde kvartal at 2001, men nu er lanceringen af disse processorer rykket til slutningen af 2002. Dermed ligger det fast, at Intel vil få et pænt tidsmæssigt forspring på 64-bit markedet.

De to første 64-bit processorer fra AMD bliver Clawhammer, der er beregnet til kraftige arbejdsstationer og mindre servere med en eller to processorer, og Sledgehammer til store servere med otte eller flere processorer. AMD garanterer, at Hammer-processorerne ikke bare vil kunne afvikle 64-bit programmer, men også vil være suverænt hurtige til 32-bit applikationer. Intels Itanium kan også afvikle 32-bit programmer, men ifølge uofficielle målinger er den ikke særlig hurtig.


Den grønne linie viser, hvordan AMD forestiller sig, at ydelsen fra Athlon vil udvikle sig i de næste par år. Den lilla prik fortæller, at den første 64-bit processor i Hammer-familien vil have en ydelse, der er mellem 3 og 3,5 gange så høj som ydelsen fra en 1 GHz Athlon.

AMD har udviklet et eget instruktionssæt ved navn x86-64 til Hammer-processorerne. Spørgsmålet er, om software-udviklerne er indstillet på at lave applikationer til dette instruktionssæt. Det ligger fast, at der vil komme Linux-versioner til x86-64, men det vil være afgørende for AMD, at Microsoft også laver en x86-64 version af Windows. Indtil videre har Microsoft vist større interesse for Intels Itanium og IA-64 instruktionssættet, og 64-bit versioner af Windows XP er allerede klar til denne processor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere